USR lansează în dezbatere publică un proiect de extindere a votului prin corespondență la alegerile locale

USR lansează în dezbatere publică un proiect de extindere a votului prin corespondență la alegerile locale

USR lansează astăzi în dezbatere publică un proiect de extindere a votului prin corespondență la alegerile locale și anunță consultări cu societatea civilă și cu specialiști în drept constituțional și sistem de vot pentru a găsi cât mai rapid cea mai bună soluție de a ajuta oamenii să voteze în contextul actual al pandemiei de COVID-19.

Anul acesta avem în față două rânduri de alegeri, în condițiile în care primul val al epidemiei cu noul virus chinezesc nu a dispărut încă și în condițiile în care experții vorbesc despre posibilitatea de a avea în toamnă un val doi. Acest lucru i-ar putea face pe români să se teamă să vină la vot, ceea ce ar genera cea mai scăzută prezență la alegerile locale din ultimii 30 de ani. Dacă ne uităm și la faptul că vom avea aceste alegeri într-un singur tur de scrutin, vedem că am putea avea alegerile cu cea mai scăzută legitimitate din istorie.

De aceea, trebuie să găsim o formulă pentru extinderea drepturilor românilor de a vota prin corespondență, inclusiv la alegerile locale, dar în același timp și o formulă prin care să protejăm sănătatea și viața românilor care au vulnerabilități medicale în fața acestui virus. Este foarte important ca românii care au anumite boli și care se tem să vină la urne să aibă posibilitatea să-și aleagă și ei primarii și consilierii.

”Votul prin corespondență există în alte țări de zeci de ani, cele mai bune modele de bună practică fiind Statele Unite și Franța. Votul prin corespondență a fost deja testat cu succes în România, la alegerile parlamentare din 2016 și la alegerile europarlamentare din 2019. E adevărat, sistemul a fost testat doar pentru diaspora, însă el poate fi replicat fără probleme și la alegerile locale din acest an. Dacă el a funcționat în zeci de țări din diaspora, cu atât mai ușor va fi implementat la Brăila, la Arad, la București sau la Bacău. Nu doar românii cu probleme medicale se pot bucura de extinderea dreptului de vot. Există sute de mii de români care ar dori să voteze dar care în ziua votului sunt plecați din localitatea de domiciliu, sunt în delegație, în concediu sau la studii. Toți aceștia au însă aceleași drepturi ca cetățeni ai respectivei comunități, iar drepturile lor trebuie respectate”, a declarat deputatul USR Lucian Viziteu, inițiatorul proiectului de lege.

”Cetățenii din Diaspora au demonstrat că sunt informați și sunt interesați să ajute la dezvoltare României. O parte foarte mare dintre ei au păstrat legături strânge cu țara și își trăiesc viața între România și țara unde muncesc. Este normal și este important pentru România să le asigurăm posibilitatea de a vota ușor la toate tipurile de alegeri. În contextul riscului de a avea din nou restricții cauzate de pandemie în unele țări, importanța metodelor alternative de vot crește semnificativ. Votul prin corespondență nu este un panaceu, dar oferă o unealtă puternică. Votul anticipat trebuie și el luat în calcul. Vrem să ne asigurăm că un milion de români pot vota în afara țării fără probleme la alegerile parlamentare și vrem ca toți cei care au o carte de identitate românească să poată să își aleagă primarii din localitățile unde au familia și casa”, a explicat senatorul USR de Diaspora Radu Mihail.

Dacă România va implementa acest sistem, românii vor putea alege dacă să își exercite dreptul de vot la secția de votare, ca până acum, sau prin corespondență. USR face apel la partidele parlamentare să susțină extinderea votului prin corespondență la alegerile locale, să citească proiectul USR și să își aducă contribuția la îmbunătățirea sistemului de votare.

Ziua votului a fost și trebuie să fie în continuare cea mai importantă zi din viața unei democrații funcționale, așa cum este și România. Această zi decide pentru 4 sau 5 ani președintele, configurația Parlamentului, primarii și consilierii județeni sau locali. Esența democrației înseamnă că fiecare om dintr-o comunitate să poată să își exercite votul, iar datoria noastră este să facem acest lucru posibil.