Cristina Iurișniți: Incitarea la violență și violență sexuală în discursul public, periculoasă și ilegală

Cristina Iurișniți: Incitarea la violență și violență sexuală în discursul public, periculoasă și ilegală

Preşedinta Comisiei pentru egalitatea pentru femei şi bărbaţi, deputata USR Cristina Iurişniţi condamnă în mod ferm discursul public al vloggerului Alexandru Bălan cunoscut drept ”Colo”, care într-o filmare postată pe canalul său de pe platforma YouTube incită la violență sexuală asupra fetelor și femeilor.

”Discursul ce cu greu poate fi reprodus este cu atât mai periculos cu cât majoritatea audienței respectivului vlogger este formată din adolescenți, care pot fi foarte ușor influențați. Acest tip de limbaj aduce atingere demnității fetelor și femeilor și promovează, perpetuează un flagel criminal în România – violența asupra fetelor și femeilor. Este nu doar reprobabil, ci şi ilegal! Consider că este inadmisibil ca persoane publice, cu un public larg în mediul online, să incite la săvârșirea de infracțiuni de violență pe criterii de gen. Acest derapaj nu poate rămâne nepedepsit și salut sesizarea autorităților în legătură cu acest caz”, declară deputata Cristina Iurişniţi.

 ”Tinerii români sunt vulnerabili la astfel de discursuri pentru că nu au elemente privind egalitatea de șanse și de gen în programă și în manuale școlare, iar informațiile lor privind relațiile cu celălalt sex provin din mediul informal și nu din sistemul de învățământ”, subliniază preşedinta Comisiei pentru egalitatea de șanse, care a și reușit modificarea legislației ca astfel de noțiuni să fie obligatorii.

”Din păcate, parlamentarii PNL și PSD au amendat noua lege prin care am obținut obligativitatea educației sexuale, iar acum copiii noștri nu vor putea primi aceste informații în cadru formal, controlat, la școală, ceea ce-i lasă expuși prin neștiință violenței de toate tipurile, inclusiv în mediul online”, amintește Iurișniți, care a depus în Parlament și o inițiativă legislativă cu privire la definirea și pedepsirea ca atare a violenței cibernetice. ”Dincolo de efectele modificării legii privind educația sexuală, votul de ieri din Parlament transmite un mesaj de toleranță, de permisivitate privind violența asupra femeilor, infracțiunile de hărțuire și hărțuire sexuală, de viol. Acestea trebuie aspru sancționate atât la nivel social, comunitar, cât și legal – iar creșterea pedepselor pentru astfel de fapte nu mai este doar o necesitate, ci o urgență”, mai transmite deputata USR.

În calitate de președinte a Comisiei pentru Egalitate de Șanse, Cristina Iurișniți va reacționa ferm și va condamna public și sesiza de îndată toate declarațiile publice care incită la ură, discriminare și violență de orice tip, aducându-le rapid la cunoștința instituțiilor abilitate.