Salariile în companiile de stat, indiferent de cât de dezastruoase sunt rezultatele acestora, vor putea crește grație unui amendament formulat de PNL la proiectul privind rectificarea bugetară, amendament aprobat astăzi de plenul reunit al celor două Camere prin voturile parlamentarilor de la toate partidele mai puțin USR.
Amendamentul formulat de deputatul PNL Lucian Heiuș la proiectul de aprobare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 50/2020 pentru rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 introduce un nou articol: „La determinarea sumelor cu care pot fi majorate cheltuielile de natură salarială pentru anul 2020, operatorii economici care aplică prevederile Ordonanței Guvernului nr.26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară, aprobată cu completări prin Legea nr. 47/2014 cu modificările și completările ulterioare, nu sunt condiționați de îmbunătățirea/menținerea rezultatului brut realizat în anul 2019, prevăzută la art.48 alin. (1), lit. a)-d) din Legea bugetului de stat nr.5/2020, cu modificările ulterioare”.
Amendamentul a fost argumentat de inițiator prin faptul că „în urma crizei determinate de epidemia COVID-19, mai mulți agenți economici se confruntă cu dificultăți în realizarea veniturilor, ceea ce conduce la un rezultat brut mai mic decât cel realizat în anul precedent”.
Conform legii încă în vigoare, companiile de stat nu pot majora cheltuielile salariale decât dacă și-au îmbunătățit sau menținut rezultatul brut obținut. Adică, dacă activitatea merge bine poți să crești salariile, dar dacă merge prost, nu poți.
„Pentru că a fost pandemie și companiile de stat nu și-au îmbunătățit rezultatul brut, PNL a propus totuși companiile de stat să poată să își mărească salariile chiar și anul acesta. Am încercat să explic în cadrul Comisiei pentru buget-finanțe că nu putem susține așa ceva în condițiile în care e un prăpăd în mediul privat. Mediul privat a fost forțat, ca de fiecare dată, să strângă cureaua. Cum putem să spunem românilor care lucrează în privat că ei vor suferi, dar că la companiile de stat vom crește totuși salariile, chiar dacă și ele au făcut pierderi. De unde bani? Evident din bugetul de stat susținut de contribuabili. Nici nu știi ce e mai trist, faptul că trece un astfel de amendament cu voturile tuturor mai puțin USR, sau că vine chiar de la un partid care își zice ’liberal‘”, declară deputatul USR Claudiu Năsui.