Daniel Popescu, măsuri urgente pentru ameliorarea cazurilor copiilor dispăruţi

Daniel Popescu, măsuri urgente pentru ameliorarea cazurilor copiilor dispăruţi

Parlamentarul sucevean Daniel Popescu, ales deputat în Circumscripția nr. 43 – Diaspora, în prezent membru în Comisia parlamentară de anchetă privind situaţia cazurilor copiilor dispăruţi, a făcut apel în Camera Deputaților la o mai bună gestionare a acestui fenomen, inclusiv prin măsuri de informare și educare a populației, prin care să se prevină apariția unor asemenea cazuri.

Deputatul USR a vorbit despre drama pe care o trăiesc părinții și rudele celor dispăruți și despre faptul că, deși deloc de neglijat, eforturile Poliției de soluționare a unor astfel de cazuri trebuie dublate de măsuri active de prevenire. Statisticile disparițiilor nesoluționate sau cu un deznodământ tragic este îngrijorătoare, ceea ce ar trebui să alerteze atât autoritățile de la nivel local și județean, cât și pe cele de la nivel central. Din datele furnizate de Ministerul Afacerilor Interne, numărul disparițiilor de minori înregistrate în perioada 1 ianuarie 1990 – 8 ianuarie 2020 rămase nesoluționate este de 378. Din datele puse la dispoziție de Inspectoratul General al Poliției Române, în perioada 2016-2019 au fost înregistrate la nivel național 17.684 de sesizări de dispariție, dintre care un număr de  15.731 de sesizări au fost soluționate (persoanele dispărute fiind găsite de către polițiști), celelalte 1953 de sesizări fiind încheiate fie cu retragerea sesizării (448) sau constatarea decesului (75), fie cu revenirea la domiciliu sau în centrele de primire minori (1429). Numai în 2019 au fost înregistrate aproximativ 4.000 de cazuri de copii dispăruți, dintre care doar 3600 au fost găsiți.

„Trebuie luate măsuri urgente și tranșante pentru o ameliorare a situației și o mai bună prevenție. Sunt convins că este nevoie să fim mult mai informaţi referitor la aceste cazuri, dar şi să dăm dovadă de o creştere semnificativă a simţului civic,” a afirmat Daniel Popescu. Ca membru al Comisiei de anchetă recent înființate privind situaţia cazurilor copiilor dispăruţi, mă angajez să îmi aduc în mod constructiv aportul la strategia de combatere a traficului și dispariției de persoane, prin analiza cauzelor care duc la dispariţia copiilor, a modalităţilor de prevenire și combatere a acestui fenomen,” a conchis parlamentarul sucevean intervenția sa în plenul Camerei Deputaților.

Daniel Popescu, care este și vicepreședinte în Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaților, le-a reamintit colegilor parlamentari că România este țara din UE cu cele mai multe persoane traficate, dintre care mai mult de jumătate sunt minori, iar aproape 70% dintre ei sunt traficați în scopuri de abuz sexual. Într-un asemenea context, este foarte limpede, în opinia deputatului USR, că situația minorilor în situații de risc nu mai poate fi neglijată. 

Cu referire la cauzele care duc de cele mai multe ori la dispariția copiilor, deputatul sucevean le-a enumerat pe cele mai frecvente: nesupravegherea minorilor de către părinți, de către aparținătorii legali sau de către cei responsabili din unitățile de ocrotire; lăsarea copiilor în grija bunicilor sau a altor rude atunci când părinții sau aparținătorii legali pleacă la muncă în străinătate; lipsa unei bune comunicări cu părinții; starea materială precară, care determină de multe ori neglijarea minorilor; abandonul școlar, absenteismul și performanțele slabe la învățătură, dar și influența negativă a anturajului. 

Deputatul Daniel Popescu își arată deschiderea de a cunoaște mai multe despre acest subiect în județul Suceava și îi încurajează pe toți cei care dețin informații sau experiențe pe această temă să îi transmită gândurile, problemele și soluțiile identificate prin intermediul cabinetelor parlamentare.