PSD apără instrumentul de oprimare al magistraților implementat de Liviu Dragnea. Proiectul USR de desființare a SIIJ, respins

PSD apără instrumentul de oprimare al magistraților implementat de Liviu Dragnea. Proiectul USR de desființare a SIIJ, respins

Proiectul USR de desființare a desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), depus în data de 8 mai 2020, a fost respins în Parlament. 

„Această Secție Specială ar fi trebuit de mult desființată. Ea a fost concepută în laboratoarele lui Liviu Dragnea și ale PSD-ului într-o vreme în care aceast partid a încercat să submineze justiția, prin crearea unor mecanisme de control, lucru care a atras critici vehemente din partea organismelor europene care au criticat SIIJ în termeni foarte duri. Și magistrații susțin că secția este un instrument de subminare a puterii judecătorești. Această secție nu mai are viață lungă. Pretextele care au fost invocate, cum că nu există o fundamentare suficientă pentru o astfel de propunere, sunt derizorii. Ce fundamentare mai bună putem avea decât aceea de a observa că primul lucru pe care l-a făcut a fost să încerce obstrucționarea candidaturii procurorului șef DNA la funcția de procuror șef european. Este clar că marea majoritate a dosarelor de care s-a ocupat această secție au fost cele care să-i apere pe unii dintre politicieni implicați în dosare penale.”, transmite deputatul USR Stelian Ion, inițiatorul proiectului legislativ.

USR amintește că din 417 dosare soluționate anul trecut de SIIJ, 415 au fost cu soluție de clasare și doar în două cauze s-a dispus trimiterea în judecată a trei inculpați.

Proiectul USR de desființare a instituției ține cont de cerințele organismelor europene, precum GRECO, Comisia Europeană și Comisia de la Veneția, care cer desființarea structurii deoarece reprezintă “o anomalie”. Mai mult, potrivit acestora, rezultatele obținute de Secția specială în 2019 atestă eșecul de proporții al structurii. 

USR reamintește avertismentul emis de Comisia Europeană încă de la înființarea SIIJ, potrivit căruia noua structură poate fi „utilizată ca instrument suplimentar de intimidare a magistraților și de exercitare de presiuni asupra acestora”. 

De asemenea, GRECO a atras atenția că „această secție ar putea fi ușor utilizată în mod abuziv pentru a se elimina cauzele tratate de parchetele specializate sau pentru a interfera în cauzele importante sensibile”. 

USR va continua lupta de apărare a justiției și de curățarea a instituțiilor create de infractori pentru ei înșiși și a căror activitate aduce prejudicii grave actului de justiție.

Parcursul legislativ al propunerii USR poate fi urmărit aici: http://cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=18581