Senatorii USR au votat pentru decuplarea fabricii de sinecuri „Academia Oamenilor de Știință din România” de la banii publici

Senatorii USR au votat pentru decuplarea fabricii de sinecuri „Academia Oamenilor de Știință din România” de la banii publici

Senatorii USR au votat în unanimitate pentru decuplarea Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR) de la banii publici. Inițiativa legislativă era încă o materializare a eforturilor USR de cheltuire judicioasă a banului public și a îndreptării lor spre adevărata cercetarea științifică. Așa cum USR a susținut și în alte cazuri că Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 sau Institutul Levantului nu sunt nici institute de cercetări și nici centre de excelență academică ci surse de sinecuri pentru diverși politicieni de casă ai PSD-ului, considerat că exact același lucru e și în cazul AOSR.

În discursul ținut la dezbaterile din plenul Senatului, senatoarea USR Florina Presadă a subliniat că în măsura în care AOSR – o asociație privată, transformată peste noapte în instituție de interes public – ar fi capabilă să producă rezultate științifice remarcabile, atunci nu ar trebui să-i fie greu nici să obțină finanțări din surse private.

Iată, mai jos, textul integral al discursului senatoarei Florina Presadă:

„Ne aflăm în fata unei inițiative USR pentru modificarea și completarea Legii nr.31/2007 privind reorganizarea și funcționarea Academiei Oamenilor de știință din România. Aceasta inițiativă este expresia preocupărilor USR cu privire la cheltuirea judicioasă a banului public. Așa cum am susținut în trecut că Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 sau Institutul Levantului sunt surse de sinecuri pentru diverși politicieni de casă sau pur și simplu pentru politicieni căzuți în irelevanță, așa susținem și acum că această pseudo-academie este o sursă de sinecuri care trebuie decuplată de la sursa publică de finanțare. Prin această inițiativă se elimină dispozițiile privind finanțarea acestei instituții de la bugetul de stat, aceasta urmând a fi finanțată exclusiv din venituri proprii. De asemenea, se propune eliminarea dispozițiilor privind acordarea sprijinului material lunar soțului supraviețuitor si copiilor minori, urmași ai membrilor titulari ai Academiei, precum și a dispozițiilor privind acordarea drepturilor în cazul deplasărilor efectuate în interesul Academiei în țară sau în străinătate.

Nu vedem niciun motiv pentru care această așa zisă Academie ar trebui să înghită milioane de lei de la bugetul de stat. Ea este rezultatul convertirii unei asociații private într-o instituție publică. O analiză a rapoartelor ei de activitate din ultimii cinci ani și a bugetelor aferente dezvăluie lipsa activităților de cercetare, a contribuțiilor științifice propriu-zise ori a participării acesteia la dialogul public pe teme de interes pentru societate. În anul în curs, ca urmare a amendamentelor depuse de USR la bugetul de stat pe 2020, AOSR se finanțează din venituri proprii, dar este nevoie de modificarea legii de funcționare pentru ca această excepție să devină regula pe viitor. Pentru 2019, această pseudo-Academie a avut un buget inițial de 10,65 milioane lei, din care 60% au mers către plata indemnizațiilor membrilor și 25% către plata salariilor personalului. La nivelul lunii septembrie 2019, ultimele date disponibile pe site-ul pseudo Academiei, observăm că președintele AOSR avea o indemnizație lunară de 21.840 lei, iar vicepreședinții – 16.640 lei. Doar 238.000 de lei au fost destinați în 2019 activităților propriu-zise. De remarcat, totodată, că în ultimii trei ani cheltuielile Academiei Oamenilor de Știință, o altă structură înțesată cu politicieni printre care îl regăsim pe Ion Iliescu, au crescut cu 49%.

Pentru toate aceste motive, USR va vota împotriva raportului de respingere”.