USR solicită adoptarea, în sesiunea extraordinară, modificărilor Codului Silvic necesare evitării sesizării CJUE din cauza tăierilor ilegale de păduri

USR solicită adoptarea, în sesiunea extraordinară, modificărilor Codului Silvic necesare evitării sesizării CJUE din cauza tăierilor ilegale de păduri

USR solicită adoptarea, de urgență, a legilor de modificare a Codului Silvic, pentru evitarea sesizării Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) din cauza tăierilor ilegale de păduri din România.

Modificările, la care parlamentarii USR sunt inițiatori și co-inițiatori, sunt blocate la Camera Deputaților. O mare parte dintre acestea răspund solicitărilor Comisiei Europene, din ultimatumul transmis României, ieri, pe problema tăierilor ilegale și a încălcării directivelor europene de mediu. Dacă România nu se conformează în termen de o lună, riscă un proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

”În cele două săptămâni ale sesiunii extraordinare a Parlamentului, este timp suficient pentru a adopta modificările la Codul Silvic la Camera Deputaților, în condițiile acestea au trecut deja, cu unanimitate, de Senat. Din păcate, atât în ședința de luni, din Comisia pentru Agricultură și Silvicultură a Camerei Deputaților, cât și în ședința maraton, de peste zece ore, de ieri, de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), am constatat că se încearcă fie amânarea adoptării legilor de modificare a Codului Silvic, fie eliminarea articolelor care vizează stoparea tăierilor ilegale de păduri. Mai mult, s-au propus și amendamente toxice, cum e celebrul ”amendament Schweighofer”, de abrogare a articolului anti-monopol din Codul Silvic, care i-ar permite companiei austriece să controleze piața rășinoaselor din România, în detrimentul procesatorilor autohtoni și a cetățenilor care au nevoie de lemn de foc”, a explicat senatorul USR Mihai Goțiu, membru în Comisia pentru Ape și Păduri, unul dintre inițiatorii modificărilor propuse.

Printre măsurile propuse de USR și a căror blocare, ori amânare, se încearcă prin pasarea responsabilității între comisiile de specialitate de la Camera Deputaților și MMAP, se numără:

– trecerea de la vânzarea lemnului pe picior la vânzarea lemnului fasonat (pentru eliminarea aproximărilor în spatele cărora se maschează tăieri ilegale)

– completarea definiției materialelor lemnoase din Codul Silvic (pentru a bloca o altă modalitate de ”albire” a lemnului tăiat ilegal pe motiv că nu e considerat a fi… lemn)

– stoparea tăierilor de păduri din parcurile naționale

– transparentizarea procedurilor de aprobare a amenajamentelor silvice și avizările de mediu pentru aceste amenajamente

– facilitarea accesului în pădure pe jos și cu bicicleta și înăsprirea sancțiunilor (inclusiv încadrarea ca infracțiune a transportului ilegal de lemne).

O mare parte a acestor modificări se regăsesc în ultimatumul transmis, ieri, României, de Comisia Europeană, din cauza tăierilor ilegale de păduri și a încălcării directivelor europene de mediu.

”După dezbaterile de la Senat, încheiate cu adoptarea transpartinică a modificărilor, a urmat un contra-atac la Camera Deputaților, încercându-se să se inducă ideea că ar afecta interesele administratorilor și proprietarilor de păduri, publici și privați, ori a industriei de prelucrare a lemnului și prin întreținerea unui conflict artificial între aceștia și reprezentanții societății civile. În realitate, stoparea tăierilor ilegale de păduri și valorificarea lor sustenabilă, cu încurajarea procesatorilor autohtoni de mobilă, și în acord cu normele de protecție a mediului, este în interesul tuturor, atât din punct de vedere economic, cât și al unui viitor sănătos pentru copiii și nepoții noștri. Furtul și distrugerea pădurilor nu reprezintă dezvoltare sustenabilă, ci, pur și simplu, furt și distrugere”, a mai adăugat senatorul USR Mihai Goțiu.

Senatul a adoptat, în această sesiune, mai multe legi de modificare a Codului Silvic, avându-i inițiatori și co-inițiatori pe mai mulți parlamentari USR.

Acestea au fost comasate și se vor dezbate la Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, într-o singură lege. În Comisia pentru Agricultură și Silvicultură de la Camera Deputaților au fost depuse, însă, mai multe amendamente menite să lase fără conținut modificările adoptate de Senat, precum și amendamente legate de alte articole din Codul Silvic, a căror modificare nu s-a discutat la Senat.

Printre acestea din urmă se numără propunerea de eliminare a articolului anti-monopol din Codul Silvic, de care ar profita compania HS Timber Group (fostă Holzindustrie Schweighofer). Precedenta tentativă de eliminare a acestui articol din Codul Silvic a stat la baza protestelor cu zeci de mii de oameni în stradă, în mai 2015, la Cluj, București și în multe alte localități din țară și Diaspora.

În urma divergențelor de opinii din Comisia pentru Agricultură și Silvicultură, s-a solicitat o ședință tehnică la MMAP, care a avut loc, ieri, cu participarea atât a reprezentanților administratorilor și proprietarilor de păduri, cât și ai ONG-urilor de mediu. După peste zece ore de discuții, s-a ajuns la un consens doar pe câteva modificări, astfel încât decizia se întoarce la comisiile de raport de la Camera Deputaților și, apoi, la plen.