USR cere organizarea referendumului Fără Penali odată cu alegerile locale

USR cere organizarea referendumului Fără Penali odată cu alegerile locale

Președintele USR Dan Barna a solicitat, luni, în Parlament, organizarea referendumului Fără Penali odată cu alegerile locale din septembrie.

Inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției „Fără penali în funcții publice” va intra, după un an de blocaj, în dezbaterea Camerei Deputaților în sesiunea extraordinară din prima jumătate a lunii iulie. După ce se votează în Parlament, Guvernul trebuie să organizeze referendumul în 30 de zile, ceea ce înseamnă luna august.

”Înțeleg, domnule președinte al PSD, că încercați să faceți în așa fel încât referendumul pentru “Fără Penali” să fie programat cândva prin luna august. Probabil v-a zis cineva că astfel sunt șanse să pice. Nu fiți Dragnea, domnule Ciolacu! Nu vă jucați cu voința poporului. S-au mai jucat și alții și când au tras linie n-a ieșit bine. Dacă v-ați gândit că oamenii vor fi demobilizați în august, vă asigur că vă înșelați. Oameni nu sunt mai toleranți la hoție dacă e cald afară”, a declarat președintele USR Dan Barna.

Soluția USR este organizarea referendumului Fără Penali odată cu alegerile locale.

”Suntem în pandemie și oamenii nu trebuie să își asume riscuri care pot fi lesne evitate. Cum? Simplu. Programând referendumul în aceeași zi cu alegerile locale. Cheltuim mai puțini bani, știm deja că oamenii vor veni la vot. Scutim statul de eforturi suplimentare. Nu există moment mai bun să dăm un semnal penalilor cu vise de mărire decât alegerile”, a adăugat Dan Barna.

Președintele USR i-a cerut și prim-ministrului Orban să fie de acord ca PNL să voteze această inițiativă în Parlament și să fie de acord cu organizarea referendumului odată cu alegerile.

”Domnule prim-ministru Orban, vă cer și dumneavoastră, aici și acum, să fiți de acord ca partidul dumneavoastră să voteze această inițiativă în Parlament și să fiți de acord cu organizarea referendumului odată cu alegerile. Ar fi o reparație morală față de oamenii care au semnat pentru ea. Noi n-am uitat cum unii dintre primarii dvs au făcut tot ce le-a stat în putință ca să nu valideze acele semnături. Nu v-am cerut nimic atunci, dar o fac acum. Arătați-ne că într-adevăr vreți să mergem pe alt drum. Arătați-le românilor că PNL vrea într-adevăr o Românie mai bună decât până acum. Arătați-ne azi că PNL nu e partidul sub guvernarea căruia se dau șpăgi de peste 700.000 de euro unui funcționar public a cărui datorie era să protejeze populația. Arătați-ne că la UNIFARM a fost vorba despre un accident, despre o întâmplare pe care nici dumneavoastră, nici partidul dumneavoastră nu și-o mai doresc”, a spus Dan Barna.

USR mai cere înainte de organizarea referendumului adoptarea în sesiunea extraordinară a unei inițiativei legislative depuse de anul trecut de USR care stabilește prin lege folosirea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. SIMPV este garanția organizării unui proces referendar și electoral corect. Cetățenii au nevoie să știe că votul lor la referendum nu este fraudat.

În cazul organizării referendumului „Fără penali în funcții publice” pentru modificarea Constituției, separat de orice alte alegeri, nu vom putea utiliza SIMPV, sistemul anti-furt, în secțiile de votare, dacă nu se modifică legea între timp.

Inițiativa Fără Penali în Funcții Publice, pentru care au semnat peste 1 milion de români, este înregistrată la Camera Deputaților încă din luna mai 2019, după ce a primit undă verde de la Curtea Constituțională, dar a fost blocată sistematic.