USR nu a votat varianta UDMR de organizare a alegerilor locale

USR nu a votat varianta UDMR de organizare a alegerilor locale

Senatorii USR s-au abținut azi la votul cu privire la propunerea legislativă privind stabilirea datei alegerilor locale din anul 2020, înaintată de UDMR. De asemenea, senatorii USR au votat împotriva raportului de respingere a proiectului de lege în același sens, inițiat de guvern.

În dezbaterile din comisii, senatorii din arcul PSD au respins propunerea USR ca procesul electoral pentru alegerile locale să se extindă la 2 zile – 26 și, respectiv, 27 septembrie 2020 – ceea ce ar fi permis cetățenilor să-și poată exercita dreptul de vot în siguranță, participând în număr cât mai mare la desemnarea celor care vor conduce comunitățile locale timp de 4 ani.

Explicând votul senatorilor USR, Florina Presadă a amintit că în inconștiența lor, politicienii PSD si UDMR se joacă cu viața românilor și, că în timp ce pentru alegerile prezidențiale din 2019 – pentru diaspora – si la referendumul organizat de PSD – pentru Liviu Dragnea – s-a putut organiza votul în mai multe zile, în plină pandemie, la alegerile locale, nu.

Florina Presadă: „(…) Discutăm o inițiativă UDMR împănată cu 90% amendamente copiate din proiectul de lege al Guvernului. Restul de 10% sunt contribuții proprii, dar nici acestea originale, pentru că și ele sunt la rândul lor copiate din legi anterioare.

Fără a avea pretenția de originalitate, am formulat și eu amendamente și la această inițiativă legislativă, și la proiectul Guvernului. Acestea propuneau organizarea procesului de vot pe parcursul a 2 zile, sâmbătă 26 septembrie, și duminică, 27 septembrie. Acest lucru s-a mai petrecut cu ocazia alegerilor prezidențiale pentru diaspora, după ce, anterior, în timp ce românii stăteau la cozi ca să voteze, doamna Dăncilă a adoptat o ordonanță de urgență pentru a crește prezența la referendumul lui Dragnea și a permis votul timp de 2 zile, o diversiune sinistră menită să distragă atenția românilor de la problemele cu justiția ale liderului PSD de la acea vreme, și care era cat pe ce să ne arunce în Evul Mediu în ceea ce privește drepturile omului.

Astăzi însă, când romanii trebuie să decidă cine va conduce comunitățile din care fac parte într-un context de pandemie globală, când și cetățenii și autoritățile publice trebuie să respecte măsuri speciale de prevenire a infectărilor cu noul coronavirus, PSD nu vrea ca cetățenii să aibă posibilitatea să voteze pe parcursul a 2 zile. Pentru cei de la PSD și UDMR este mai important să pună în pericol sănătatea și viețile românilor decât să le permită acestora să își exercite dreptul constituțional de a vota în siguranță. Pentru că o dată cu respectarea măsurilor de distanțare socială, romanii vor trebui să stea – din nou – la cozi pentru a vota.

(…) Votul pe durata a 2 zile ar fi fost esențial pentru a avea un proces electoral corect și accesibil tuturor cetățenilor în condiții de siguranță sanitară. Nu vrem să mai vedem români stând la coadă pentru a vota, cu atât mai puțin în condiții de pandemie! USR va susține acest lucru și la Camera Deputaților. (…)

Le reamintesc celor de la PSD că românii au mai fost nevoiți să îndure în trecut statul la cozi pentru a vota și rezultatele s-au văzut în scorul electoral al PSD. Romanii nu uită și nu iartă politicienii care îi împiedică să își exercite drepturile, mai ales că de data aceasta este în joc și sănătatea acestora.”

USR s-a abținut la votul pe marginea raportului de admitere cu amendamente admise și respinse la propunerea legislativă a UDMR.