Alianța USR PLUS critică legea privind organizarea alegerile locale: vom avea din nou cozi la secțiile de votare!

Alianța USR PLUS critică legea privind organizarea alegerile locale: vom avea din nou cozi la secțiile de votare!

Alianța USR PLUS critică legea privind organizarea alegerile locale care a fost adoptată astăzi în Parlament deoarece scrutinul se va desfășura într-o singură zi, pe 27 septembrie, ceea ce va crea din nou cozi la secțiile de votare.

Parlamentarii USR au depus amendamente la proiectul de lege, atât în Senat, cât și în Camera Deputaților, pentru ca alegerile să se organizeze în zilele de 26 și 27 septembrie, dar au fost respinse de vechile partide.

“România nu se află într-un punct bun, din punctul de vedere al numărului de cazuri. De aceea, USR PLUS a propus o soluție simplă, pe care au avut-o în vedere toate celelalte state europene care au organizat alegeri în această perioadă, 2 zile de vot. Asta înseamnă mai puțină aglomerație în secțiile de vot, înseamnă să nu avem cozi. Când a fost voință politică, la referendumul din 2018 de exemplu, s-au putut organiza alegeri în două zile, când v-a fost clar că nu puteți opri diaspora de la vot s-au putut organiza alegerile pe trei zile. Nu e niciun motiv pentru care să nu se poată organiza alegerile locale în două zile, decât că vă este frică că iese mai multă lume la vot. Și dacă iese mai multă lume la vot sunt șanse mai mari ca oamenii voștri, de care românii s-au săturat, să fie schimbați.”, transmite liderul deputaților USR, Cătălin Drulă.

”Actuala majoritate parlamentară se teme de o prezență mare la vot care ar putea produce surprizele de la alegerile europarlamentare de anul trecut, când cea mai nouă forță politică, USRPLUS, a reușit să egaleze partidele existente. Extinderea votului pe mai multe zile ar fi asigurat o participare mai mare la acest proces, care ar fi legitimat aleșii locali, astfel încât să nu mai ajungem în situația de a avea primari aleși cu 17-18% din voturile din acea localitate. Dar limitarea votului la doar o zi nu pune probleme doar în ceea ce privește legitimitatea aleșilor, ci pune în pericol sănătatea și siguranța cetățenilor. Dacă ne doream cu adevărat să avem grijă de votanți, soluția era extinderea procesului de vot pe mai multe zile, astfel încât să fie evitate cu orice preț aglomerația și cozile”, a declarat Dragoș Tudorache, europarlamentar USR PLUS și fost ministru de Interne.