14 Juillet – Vive la France!

14 Juillet – Vive la France!

Uniunea Salvați România transmite tuturor francezilor ”La mulți ani!” cu ocazia Zilei Naționale a Franței. Data de 14 iulie marchează nu doar o sărbătoare pentru cultura franceză, ci și unul dintre reperele fondatoare ale democrației europene, un simbol al prieteniei și al legăturilor din întreaga lume francofonă.

“De tânăr am crescut cu figurile franceze din cărțile lui Dumas sau Feval sau de la televizor. De la Louis de Funes la Charles de Gaulle și de la Alain Delon la Jean Monnet sau Henri Mathias Berthelot, cultura și istoria Franței a venit natural de cele mai multe ori ca temă de joacă a copilăriei. În școala generală distribuiserăm tuturor colegilor de clasă roluri din Cei trei mușchetari.

Tocmai naturalețea cu care cultura franceză și cea română se intersectează constituie principalul liant care a creat atât de multe legături între Franța și România. Generația pașoptistă, pe care o port dintotdeauna ca exemplu de suflet și ca reper politic, a fost școlită în Franța, la fel cum români de care suntem mândri, precum Brâncuși ori Eugen Ionescu, s-au consacrat la Paris.”, a transmis președintele USR, Dan Barna.

Credem că tocmai datorită acestor legături istorice și a valorilor comune, europene, pentru noi, USR și PLUS, a venit atât de naturală relația apropiată cu președintele francez, Emmanuel Macron și cu partidul său, La Republique En Marche, alături de care am fondat grupul Renew Europe în Parlamentul European.

Franța s-a aflat la baza Uniunii Europene și va rămâne pentru totdeauna în centrul construcției europene. Astăzi vorbim nu doar de 239 de ani de la Căderea Bastiliei ci mai ales de viitorul nostru comun în cadrul familiei europene și de edificiul european de care trebuie să ne îngrijim.

Vive la France!