USR, apel către politicieni: ”Nu mai faceți campanie electorală pe seama copiilor și a viitorului lor!”

Senatorii USR s-au abținut la votul privind OUG-ul pentru etapizarea creșterii alocației pentru copii. Motivând votul de azi, senatoarea USR Florina Presadă a argumentat că în ultimii doi ani am asistat la o confruntare politică plină de populism, iar deciziile privind creșterea alocațiilor au variat în funcție de partidul care se afla la guvernare: PSD sau PNL. De asemenea, Florina Presadă a făcut apel la responsabilitate, pentru a nu amaneta viitorul copiilor de azi pentru câștiguri electorale pe termen scurt.

„E foarte ușor să faci o politică bazată pe propuneri cu astfel de creșteri. E foarte dificil însă să faci politică la modul responsabil, gândindu-te la consecințele acestor propuneri. În acest moment, politica iresponsabilă și populistă din ultimii ani a celor de la PSD, dar și a celor de la PNL, au dus la alocări iraționale de resurse cu scopul de a mitui poporul pentru voturi. Cu atât mai iresponsabilă s-a dovedit a fi politica populistă a acestor propuneri bazate pe creșteri din pix în acest context de pandemie, când cheltuielile publice au depășit de mult cote îngrijorătoare”, a spus Florina Presadă.

Nu în cele din urmă, Florina Presadă a susținut că în cazul în care nu vor fi găsite resurse reale de finanțare a măsurii, tot copiii de azi vor plăti creșterea propriei alocații, pentru că astfel de măsuri îi îndatorează pe ei, și asta doar pentru că aceste partide vor să câștige lupte electorale în acest fel.

Iată, în continuare, discursul integral al senatoarei Florina Presadă la dezbaterile din Senat asupra OUG nr.123/2020 pentru modificarea art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii.

„Doamenlor si Domnilor Senatori,
La începutul anului 2019, în februarie, PNL, din opoziție, se lăuda că a reușit creșterea alocațiilor pentru copii, prin propunerea făcută chiar de ei, pentru ca în decembrie 2019 PSD, tot din Opoziție, să vină cu aceeași propunere. Așa arată politica veche de 30 de ani, de care oamenii s-au săturat!

Am asistat în ultimii doi ani la o confruntare politică între cele două partide plină de populism și ipocrizie, iar deciziile privind creșterea alocațiilor au variat în funcție de partidul care se afla la guvernare.
Alocațiile copiilor au devenit un subiect preferat de către politicienii vechilor partide, PNL și PSD, pentru a câștiga capital politic.

Nu cred că există român care să nu își dorească creșterea cuantumului acestor alocații sau a altor prestații sociale.
Sunt lucruri pe care ni le dorim cu toții.

În acest moment, politica iresponsabilă și populistă din ultimii ani a celor de la PSD dar și a celor de la PNL, au dus la alocări iraționale de resurse cu scopul de a mitui poporul pentru voturi. Cu atât mai iresponsabilă s-a dovedit a fi politica populistă a acestor propuneri bazate pe creșteri din pix în acest context de pandemie, când cheltuielile publice au depășit de mult cote îngrijorătoare. Aș vrea să văd că fiecare dintre noi, parlamentari, politicieni, decidenți, ține cont de impactul bugetar și sursele de finanțare când vine cu astfel de propuneri.

USR este de acord cu aceste creșteri atât timp cât ele sunt sustenabile și pot fi plătite de aici încolo. Pentru că aceste alocații trebuie susținute ulterior lună de lună, an de an. În cele din urmă, dacă nu vom găsi surse reale de finanțare, tot copiii de azi vor plăti creșterea propriei alocații, pentru că astfel de măsuri îi îndatorează pe ei, și asta doar pentru că aceste partide vor să câștige lupte electorale în acest fel.

Dacă și-ar dori cu adevărat o politică pentru oameni, cu politici care să susțină aceste creșteri la modul real, nu numai declarativ, PNL și mai ales PSD, s-ar preocupa să reducă cheltuielile bugetare: ar susține eliminarea pensiilor speciale, desființarea numeroaselor academii paralele de unde mănâncă bani sinecuriștii de partid sau ar reduce cheltuielile cu personalul din primăriile pe care le conduc.

Pentru că ne dorim să vedem mai multă responsabilitate și mai puțin populism în actul politic și în cel de decizie, USR se va abține la votul pe marginea raportului de respingere a ordonanței de urgență privind etapizarea majorării alocațiilor pentru copii.”