USR, apel către Guvern: România trebuie să facă parte din viitoarea alianță a UE pentru materii prime rare

USR, apel către Guvern: România trebuie să facă parte din viitoarea alianță a UE pentru materii prime rare

Deputatul USR Cristina Prună și europarlamentarul USR PLUS Vlad Botoș trag un semnal de alarmă față de importanța adoptării imediate a unei strategii guvernamentale coerente pe termen lung în privința materiilor prime din România. Cei doi evidențiază nevoia urgentă ca Guvernul României să facă toate demersurile necesare pentru a include țara noastră în viitoarea alianță a Uniunii Europene pentru materii prime rare.

Uniunea Europeană a propus la finalul anului trecut un plan ambițios de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră – Green Deal – și de tranziție către o economie verde și digitală. Acest parcurs necesită numeroase resurse și materii prime rare care sunt produse în prezent în țările din afara Uniunii Europene, precum China sau Africa de Sud. Ambiția UE este să dezvolte o nouă Alianță a metalelor și materiilor prime rare care să creeze lanțuri valorice și să dezvolte propria capacitate a UE de extracție, prelucrare, reciclare, rafinare și separare a materiilor prime rare care să susțină noile industrii ale viitorului european. 

“Am tot auzit despre planuri mărețe de reindustrializare în România. La fapte, însă, autoritățile trec mai greu și țara pierde oportunități multiple. Din păcate, industria în România este în continuare văzută ca în vremea comunismului, planificată central, din pixul unor politicieni. Industria românească trebuie să însemne 2 lucruri: crearea unui cadru concurențial și stabil în care investitorii să își dorească să investească și valorificarea oportunităților de la nivel european.”, a declarat Cristina Prună, deputat USR în Comisia pentru industrii și servicii.

“Ideea unei alianțe a materiilor prime la nivelul UE a fost bine primită de către asociațiile și producătorii din industrie și m-am bucurat să văd că avem chiar și reprezentanți din România în aceste asociații care au ținut să trimită o scrisoare de susținere a alianței. Vom continua să semnalăm oportunitățile pe care România trebuie să le fructifice și în care să fie vârf de lance la nivel european”, a spus Vlad Botoș, europarlamentar USR PLUS în Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor.

Mai multe state membre UE s-au orientat deja spre noile oportunități de extragere și prelucrare ale propriilor resurse de materii prime rare. În țări precum Germania și Polonia investitorii au profitat de faptul că în regiunile miniere există oameni cu competențe industriale și au construit deja 4, respectiv 6 fabrici de baterii în acele zone. În viitorul apropiat, în Germania vor mai exista alte 6 astfel de fabrici, în Polonia 5. În Ungaria și în Slovacia există planuri de dezvoltare a 4 fabrici de baterii în viitor. În plus, multe deșeuri miniere sunt bogate în materii prime critice și ar putea crea o nouă activitate economică în cadrul exploatărilor miniere ale cărbunelui, îmbunătățind, în același timp, calitatea mediului. Astfel de reconversii industriale ale regiunilor dependente de minerit sunt încurajate de UE și s-ar califica pentru sprijin european în cadrul InvestEU și al Mecanismului pentru o tranziție justă. 

În România, avem regiuni miniere care necesită diversificare economică, iar în studiile europene apărem ca având multe resurse potențiale de materii prime rare. Pagini întregi de strategii de la ministerul Dezvoltării arată că România ar dispune de materii prime precum beriliu, grafit, magneziu, niobiu, tantal și wolfram, care ar putea avea întrebuințări în industria aeronautică, realizarea bateriilor, autovehiculelor, echipamentelor electronice și a superaliajelor. Din păcate, lipsesc cu desăvârșire acțiunile stimulative ale statului pentru a da startul extracțiilor și prelucrării. Lipsesc studiile de fezabilitate. Lipsește inițiativa de a face pași pentru a ne alătura noii alianțe. Mai lipsește și un cadru politic stabil care să încurajeze viitorii investitori.

USR PLUS susține investițiile în economia viitorului la nivel local. Este unul dintre angajamentele partidului pentru o guvernare modernă. Mai multe detalii: https://www.usr.ro/usr-la-guvernare/productie-locala-pentru-o-economie-curata/