Ministerul Justiției, lipsit de reacție în fața numărului crescut de agresori nepedepsiți: copiii abuzați și traficați merită dreptate

Ministerul Justiției, lipsit de reacție în fața numărului crescut de agresori nepedepsiți: copiii abuzați și traficați merită dreptate

Preşedinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei şi bărbaţi, deputata USR Cristina Iurişniţi, atrage din nou atenția asupra lipsei de reacție a Ministerului Justiției și a instituțiilor din subordine la adresa prădătorilor sexuali, mai ales în ceea ce privește cazurile de abuzuri și trafic ce implică minori, fete și băieți.

Cifrele sunt terifiante: în România una din cinci fete și unul din nouă băieți sunt abuzați sexual până la vârsta de 18 ani. Atât ca președintă a Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei şi bărbaţi, cât și ca membră în Comisia specială de anchetă pentru copii dispăruți, abuzati și traficați, am solicitat ministrului Justiției și  Procurorului General să aloce atenție deosebită și oameni corect pregătiți în cazurile privind agresori sexuali. Instruirea magistraților este esențială – cadrul legislativ s-a îmbunătățit, pedepsele pentru agresori s-au mărit, există un Registru oficial al agresorilor sexuali și cu toate acestea traficanții, pedofilii și violatorii primesc condamnări cu suspendare sau, și mai revoltător, în care trei sferturi dintre actele sexuale cu un minor sunt tratate de instanță ca relații consimțită.

La peste un an de la tragedia de la Caracal, încă nu avem o schimbare radicală a sistemului, autorități eficiente și puternice care să vină în sprijinul victimelor – copii, fete și băieți marcați pe viață de aceste abuzuri. Zeci de cazuri mediatizate și sute de cazuri care nu sunt făcute publice sunt tratate cu incompetență și indiferență atât de către polițiști, cât mai ales de procurorii și judecătorii de caz”, atrage atenția președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse. ”În iunie 2020 am trimis ministrului Justiției și Procurorului General o interpelare parlamentară pe această temă, iar răspunsul a fost dezamăgitor. Sigur, potrivit Ordinului de ministru 294 din 5 dec.2018 s-a constituit o rețea națională de procurori specializați în instrumentarea cauzelor cu minori – tragedia din Caracal a fost în iulie 2019. Și este doar unul dintre exemplele dureroase – este evident, deci, că această rețea nu a făcut NIMIC eficient pentru minorii victime ale violenței sexuale și traficului. De aceea, miercuri, 7 octombrie ministrul Justiției, Inspectoratul de Poliție și Parchetul vor veni să dea explicații în fața Comisiei speciale de anchetă pentru copii dispăruți, abuzati si traficați”, informează deputata Iurișniți.

Nu putem tolera ca în 2020 într-o țară democratică agresorii care au comis infracțiuni sexuale inclusiv asupra minorilor să scape de pedeapsa cuvenită, fie prin îngreunarea anchetei, fie prin recurs compensatoriu sau pedepse cu suspendare. Polițiștii și procurorii nu sunt pregătiți corespunzător pentru anchetarea corectă a acestor agresiuni și contribuie în mod nepermis la traumatizarea victimelor prin atitudinea lor în timpul investigației și întocmirii dosarelor pentru instanță!

Să nu uităm că un pas esențial în pedepsirea agresorilor este ca minorii, fetele și băieții din România să poată reclama un abuz sexual, să știe ce atingeri sunt nepermise, cum arată o interacțiune sănătoasă cu un adult și cum să recunoască un prădător etc. De aceea, una dintre preocupările mele principale încă de la debutul mandatului parlamentar a fost introducerea obligatorie în toate școlile din România a educației pentru sănătate, cu componenta educației sexuale adaptate vârstelor, care care conține inclusiv aceste informații la care acum copiii noștri nu au acces dintr-o sursă sigură, verificată, credibilă. Am reușit să introduc în legislație această prevedere, dar din păcate, există parlamentari și formațiuni politice care nu înțeleg importanța elementelor de egalitate de șanse și educație sexuală în prevenirea abuzurilor și a traficului cu minori modificând iresponsabil această lege.