Ramona Dinu: Nici Iordache nu ar fi putut propune ceva mai nociv. USR, împotriva modificării legii de funcționare a ASF așa cum a propus Florin Roman

Ramona Dinu: Nici Iordache nu ar fi putut propune ceva mai nociv. USR, împotriva modificării legii de funcționare a ASF așa cum a propus Florin Roman

USR se opune categoric propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară depusă de deputatul PNL Florin Roman, ce urmează a fi dezbătută în Comisia de buget, finanțe a Senatului. USR consideră propunerile venite din partea deputatului PNL drept mai nocive chiar decât propunerile PSD de suboronare a altor autorități de reglementare independente sau de control, precum Curtea de Conturi, ANCOM sau Consiliul Concurenței.

Ramona Dinu: ”Nici Florin Iordache nu ar fi avut curajul să propună o asemenea enormitate, respectiv imunitatea absolută pentru toți membrii conducerii unei instituții de control ce supraveghează ca întreaga piață a serviciilor financiare să funcționeze corect, legal, conform principiilor economiei de piață. Ce a propus dl Florin Roman este incalificabil și este de mirare că, până acum, conducerea PNL nici nu a dezavuat-o și nici nu s-a dezis de persoana care a înaintat-o. La Comisia de buget-finanțe voi repune in dezbatere toate cele 15 amendamente pe care USR, prin Claudiu Năsui, le-a propus la Camera Deputaților, amendamtene care ar fi eliminat imunitățile și privilegiile. Dacă propunerea ajunge la Plen, toți senatorii USR vor vota împotriva ei.”

Senatoarea USR Ramona Dinu consideră că în forma propusă, modificarea OUG 93/2012 creează imunități nejustificate pentru anumiți funcționari, ce ar urma să aibă efecte negative ireversibile pe piața locală, încurajând în mod nepermis pasivitatea ASF în raport cu interesele consumatorilor de servicii financiare din România.

Exonerarea de răspundere a anumitor funcționari din cadrul ASF – prevăzută de art. I punctul 2. din Proiectul de Lege prezintă o situaţie fără precedent în legislația din România dar și multiple probleme legale, constituționale, economice . O asemenea prevedere ar duce la blocarea efectivă a posibilității tragerii la răspundere a persoanelor responsabile și, totodată, la consolidarea pasivității sau a altor abuzuri de care pot fi vinovați acești funcționari ai ASF.

De asemenea, discriminarea poate fi incidentă și în legătură cu alți funcționari publici cu atribuții de control și supraveghere din cadrul altor autorități și instituții publice, precum Consiliul Concurenței, Agenția Națională de Administrare Fiscală, ANPC etc.