#FărăPenali de pază la pădurile României

#FărăPenali de pază la pădurile României

Senatorul USR Mihai Goțiu a solicitat, astăzi, printr-o interpelare oficială adresată Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), dispunerea unei anchete a Corpului de Control, legată de modul în care sancțiunile aplicate personalului angajat la Romsilva sunt respectate în realitate. De asemenea, Mihai Goțiu a solicitat informații despre numărul angajaților Romsilva cercetați penal și trimiși în judecată pentru infracțiuni la regimul silvic, precum și a celor care continuă să fie angajați după ce au primit condamnări penale definitive.

”Am citit, săptămâna trecută, un răspuns sfidător al reprezentanților Romsilva, transmis unei instituții de presă, în care se afirma că datele despre personalul silvic cercetat penal ori trimis în judecată pentru infracțiuni la regimul silvic n-ar fi informații de interes public! E greu de imaginat tupeul acesta – să pretinzi că cetățenii n-au dreptul să afle dacă pădurea publică se află sau nu în paza și administrarea unor hoți!”, a explicat senatorul USR, motivele care au dus la solicitarea unei anchete oficiale.

”Din păcate, am constatat și eu, în timpul investigațiilor pe care le-am făcut pe teren, că există angajați ai Romsilva care își păstrează funcțiile chiar și după ce sunt trimiși în judecată pentru infracțiuni legate de furtul sau distrugerea pădurilor. Am avut cunoștință de sancțiuni administrative dispuse în urma controalelor unor diferite instituții, care, pur și simplu, n-au fost aplicate! Și am văzut personal silvic, condamnat penal definitiv, care e, în continuare, angajat la Romsilva, pe același post ori în alt post! Asta e, pur și simplu, complicitate la distrugerea pădurilor României”, a declarat Mihai Goțiu.

Senatorul USR a adăugat că așteaptă răspunsul controlului Ministerului și celelalte informații solicitate oficial, pentru a vedea dacă e vorba de cazuri punctuale sau de un fenomen generalizat care impune o clarificare legislativă fără echivoc, privind suspendarea contractelor personalului silvic cercetat și judecat penal, respectiv interdicția angajării în cadrul Romsilva, până la reabilitare, a persoanelor condamnate penal definitiv pentru infracțiuni la regimul silvic.