Referendumul „Fără penali în funcții publice” să fie pe 6 decembrie. USR PLUS, solicitare de urgentare în Senat

Referendumul „Fără penali în funcții publice” să fie pe 6 decembrie. USR PLUS, solicitare de urgentare în Senat

Senatorul USR Nicu Fălcoi, președintele Comisiei de Constituționalitate, a trimis, astăzi, o nouă solicitare către Comisia Juridică a Senatului în care cere urgentarea procesului legislativ în cazul inițiativei cetățenești de revizuire a Constituției „Fără penali în funcții publice.”

La rândul său, Dan Barna, copreședintele USR PLUS, a făcut un apel către senatorii din toate partidele politice.

 „Fără Penali în funcții publice trebuie să devină realitate. Domnilor de la PSD și PNL și, de fapt, din întregul Parlament, ați susținut în Camera Deputaților această inițiativă, haideți să o punem pe ordinea de zi, haideți să facem referendumul odată cu alegerile și să închidem odată această traumă a societății și să rezolvăm inițiativa unui milion de cetățeni români. Să rezolvăm inițiativa unei generații care vrea ca în România să nu mai avem această tară morală. Fără Penali în funcții publice trebuie să devină literă în Constituție. La alegerile următoare din decembrie putem să transformăm acest lucru în realitate. Mai avem câteva zile, haideți să o punem pe ordinea de zi a Senatului, haideți să o votăm, haideți să închidem povestea penalilor în politica românească.”, transmite Dan Barna, copreședintele USR PLUS.

Inițiativa #FărăPenali trebuie votată între 9-12 noiembrie pentru ca referendumul să fie organizat odată cu alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020. (Legea 3/2000 prevede că referendumul se organizează în ultima duminică a intervalului de 30 de zile care începe la data la care e votată în Senat legea de revizuire a Constituției).

În actualul context pandemic, USR PLUS susține organizarea referendumului odată cu alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Inițiativa #FaraPenali a fost semnată de peste 1 milion de români și din septembrie 2018 se află în Parlament.