Alianța USR PLUS cere organizarea unui nou plen, joi, exclusiv pentru votarea inițiativei „Fără penali în funcții publice”

Alianța USR PLUS cere organizarea unui nou plen, joi, exclusiv pentru votarea inițiativei „Fără penali în funcții publice”

După mascarada de astăzi de la Senat, orchestrată de PSD și PNL, Alianța USR PLUS cere președinților celor două partide, Marcel Ciolacu și Ludovic Orban, să susțină convocarea de urgență a Biroului Permanent al Senatului, care să decidă, la rândul lui, organizarea unei ședințe de plen, joi, dedicată exclusiv votării inițiativei cetățenești „Fără penali în funcții publice”. Doar așa vor dovedi președinții PSD și PNL că, dincolo de declarațiile publice, vor într-adevăr reformarea clasei politice prin eliminarea penalilor din funcțiile publice. Altfel, afirmațiile lor rămân simple declarații de campanie.

Astăzi, am avut dovada, încă o dată, cum PSD și PNL mimează interesul și preocuparea pentru această inițiativă, dar, de fapt, folosesc toate tertipurile posibile pentru a nu se ajunge la acest vot fundamental pentru România. PSD a refuzat, practic, să admită posibilitatea votului telefonic, deși acest tip de vot a fost folosit de Senat în ultimele luni fără niciun fel de problemă. Au inventat în această dimineață obligativitatea unui vot fizic, ceea ce făcea imposibilă atingerea pragului minim de voturi necesare – 90”, a declarat Dan Barna, copreședintele USR PLUS.

Dacă PSD nu s-ar fi opus folosirii votului telefonic, iar senatorii PNL nu ar fi boicotat ședința de plen, inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice”, pentru care au semnat peste 1 milion de români, ar fi putut fi votată chiar astăzi.

Mai există o șansă, ca ea să fie votată mâine, astfel încât să poată fi organizat referendumul pentru revizuirea Constituției odată cu alegerile parlamentare din 6 decembrie, lucru pe care și-l doresc românii și care ar fi și de bun simț economic, din perspectiva crizei economice provocate de pandemia COVID-19.

Dacă nu va fi convocată joi o ședință de plen cu un singur punct pe ordinea de zi, aprobarea inițiativei cetățenești, va fi evident că nici PSD, nici PNL nu vor referendum Fără penali pe 6 decembrie, dar nu vor nici să recunoască acest lucru. Așa că se fac că vor, exact ca la eliminarea pensiilor speciale. „Ne facem că facem”, pentru că e un subiect sensibil, dar în realitate pensiile rămân.

Pentru USR PLUS, lupta continuă, nu s-a terminat. Inițiativa „Fără penali în funcții publice” trebuie să devină realitate și nu vom renunța până când ea nu va fi transpusă în Constituție.