Stop infecțiilor nosocomiale! Proiectul USR pentru prevenirea și reducerea infecțiilor intraspitalicești, avize în unanimitate în comisii

Stop infecțiilor nosocomiale! Proiectul USR pentru prevenirea și reducerea infecțiilor intraspitalicești, avize în unanimitate în comisii

Proiectul inițiat de deputatul USR Tudor Pop, pentru prevenirea și reducerea infecțiilor intraspitalicești, a fost adoptat, în unanimitate, în Comisiile pentru Sănătate și familie și Comisia pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților. Votul final din plen va fi în data de 8 decembrie. 

 „Obiectivul nostru este simplu: ne dorim să mergem la spital fără teamă. Ne dorim să avem acces la servicii medicale de calitate, indiferent că ne aflăm într-un mare centru universitar sau într-un spital orășenesc. Ca multe alte proiecte inițiate de USR acest proiect reprezintă șansa de a rezolva sincer și deschis una din nenumăratele probleme cu care se confruntă sistemul sanitar, respectiv pacienții și medicii. Proiectul este cu atât mai important în aceste vremuri de criză sanitară provocată de coronavirus.”, transmite deputatul Tudor Pop, inițiatorul proiectului.

Infecțiile asociate asistenței medicale (IAAM) reprezintă o amenințare la adresa sistemului medical, deoarece are impact negativ asupra evoluției stării de sănătate a pacientului, prelungește durata de spitalizare și crește costurile înregistrate.

„Infecțiile intra-spitalicești sunt ucigașul tăcut din spitalele românești. Un ucigaș despre care se vorbește mult și împotriva căruia se face foarte puțin.”, a mai precizat deputatul Tudor Pop.

Este important de subliniat că între 2017-2018 s-au raportat în jur de 20.000 de infecții nosocomiale în spitalele din România, dar este, în mod evident, o problemă de subraportare, deoarece țara noastră raportează de 10 ori mai puține infecții decât în alte țări din UE, potrivit statisticilor europene.

Printre prevederile proiectului (PL-x nr. 537/2020) se află:

– Stabilirea necesarului de personal medical pentru prevenirea, diagnosticarea și îngrijirea eficientă a IAAM, incluzând normarea minimă obligatorie a unităților sanitare cu personal medical specializat în epidemiologie, igienă spitalicească și boli infecțioase.

– Asigurarea de către spitalele nou construite a unui minimum de 50% din paturi în camere de 1-2 paturi, cu chiuvetă, duș și grup sanitar propriu.

– Organizarea în unitățile medicale de spitalizare continuă a unor compartimente/secții de boli infecțioase pentru izolarea/gruparea și tratarea pacienților cu IAAM.

– Asigurarea continuă a materialelor și echipamentelor necesare pentru a se putea respecta precauțiile standard și specifice de către personalul medical, pacienți și vizitatori.

– Asigurarea condițiilor pentru derularea permanentă a activității laboratorului de microbiologie din spitale.

– Clarificarea rolului medicilor curanți, unităților medicale, direcțiilor de sănătate publică județene și Institutului Național de Sănătate Publică în monitorizarea IAAM.

Mai multe detalii despre proiect, aici: https://stopnosocomiale.ro/