Desființarea SIIJ, prioritatea Ministrului Justiției, Stelian Ion

Ministrul Justiției desemnat, Stelian Ion, a declarat la audierile din Parlament că prioritatea sa, la început de mandat, este desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ).

Prioritățile mandatului lui Stelian Ion:

• Desființarea SIIJ.
  • Punerea în acord a legislației cu recomandările internaționale ale GRECO și Comisiei de la Veneția.
  • Prorogarea dispoziției care se referă la creșterea numărului de judecători în completurile de apel și contestație.
  • Măsuri pentru soluționarea volumului mare de dosare pe care le au de analizat magistrații.
  • Punerea în acord a legislației penale cu decizia CCR privind abuzul în serviciu.

„Este foarte important să corectăm legislația și să o punem în acord cu recomandările internaționale, GRECO, avizele Comisiei de la Veneția. Consider că au fost binevenite toate aceste recomandări. Vă spun răspicat că una dintre primele măsuri e desființarea SIIJ. S-a discutat mult, au existat opinii pro și contra. Cert este că această secție creată într-un context politic și-a ratat șansa de a demonstra ceea ce noi am susținut dintotdeauna, că nu e binevenită și că nu a fost concepută așa cum ar fi trebuit. S-a plecat de la premisa că este o mare problemă de infracționalitate, nu putem spune că avem un fenomen care să o justifice. Vom propune un proiect de lege cât mai urgent.”, a declarat Stelian Ion, ministrul desemnat pentru portofoliul Justiției.

O altă direcție în privința căreia Ministrul Justiției va impune măsuri rapide este cea privind creșterea numărului de judecători în completurile de apel și contestație.

„Problemele Justiției însă nu se învârt în jurul măsurilor privind SIIJ, ci numărul de judecători care se va mări dacă nu intervenim, până la sfârșitul anului, în completurile de apel și contestație. Acest lucru va crea mari probleme în instanță și va duce la blocaje. De aceea consider că se impune o soluție rapidă în acest sens, cel puțin a prorogării dispoziției care se referă la creșterea numărului de judecători pe căi de atac. O altă problemă este aceea a pensionării anticipate a magistraților care poate crea probleme, dar nu este o urgență așa mare pentru că măsura este prorogată până la 1 ianuarie 2022.”, a declarat Stelian Ion, ministrul desemnat pentru portofoliul Justiției.

Stelian Ion a conchis în timpul audierilor din Parlament că o altă problemă majoră a sistemului de Justiție este cea legată de volumul mare de dosare pe care magistrații le au de analizat, și de aici decurge un lanț întreg de alte probleme, anume că nu există suficient timp pentru a studia așa cum trebuie toate dosarele și din păcate, constatăm și rabatul de la calitate.