Radu Mihai, senator USR PLUS de Diaspora: Trebuie să știm ce s-a întâmplat cu adevărat cu voturile prin corespondență ale românilor

Radu Mihai, senator USR PLUS de Diaspora: Trebuie să știm ce s-a întâmplat cu adevărat cu voturile prin corespondență ale românilor

Radu Mihail, senator USR PLUS de Diaspora și liderul grupului Alianței în Senat, a adresat o serie de întrebări președintelui Autorității Electorale Permanente, dl. Constantin-Florin Mitulețu-Buică și Directorului General al Companiei Naţionale Poşta Română SA, dl. Horia Grigorescu, solicitând o explicație clară cu privire la felul în care mii de voturi ale românilor din Diaspora nu au putut fi contabilizate în cadrul procesului electoral.

Senatorul de Diaspora, Radu Mihail, a cerut – concret – răspuns la următoarele întrebări: 

– Câte plicuri nu au mai ajuns deloc la alegători și care sunt cauzele?

– Câte plicuri au ajuns la birourile electorale pentru votul prin corespondență și la cele din cadrul misiunilor diplomatice după expirarea termenului limită prevăzut de legislaţia electorală, și anume după data de 3 decembrie ora 23:59?

– Care sunt cauzele acestor situații întâlnite și ce măsuri vor fi luate în consecință pentru creșterea încrederii alegătorilor români în opțiunea votului prin corespondență la viitorul scrutin? 

Radu Mihail: ”În timpul alegerilor parlamentare din decembrie 2020, am primit numeroase semnale de la cetățeni români din diaspora care au fost notificați de faptul că plicul cu votul lor prin corespondență nu a ajuns în timp util, cu toate că l-au trimis cu săptămâni bune înainte. De asemenea, conform estimărilor Autorității Electorale Permanente, peste 14.000 de plicuri cu votul românilor care au ales să voteze prin corespondență la aceste alegeri nu au ajuns în timp util la birourile electorale pentru votul prin corespondență sau la cele din cadrul misiunilor diplomatice. A trecut deja mai mult de o lună de la alegerile parlamentare și nu avem o explicație concretă privind această situație.” 

La momentul respectiv, Poșta Română a susținut că distribuirea plicurilor electorale s-a realizat de către fiecare operator poștal național din țara în care românii din Diaspora au rezidența.

La rândul său, președintele Autorității Electorale Permanente, dl. Constantin-Florin Mitulețu-Buică a opinat că fie plicurile nu au fost trimise de către unii cetățeni care și-au înregistrat opțiunea de vot prin corespondență, fie ele au plecat și au fost blocate în tranzit în statele gazdă.