Vicepremierul Dan Barna și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, au prezentat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, cele trei memorandumuri adoptate în ședință de Guvern, respectiv: Memorandumul legat de calendarul privind măsurile MCV, Memorandumul privind operaţionalizarea Centrului european de competenţe industriale, tehnologice şi de cercetare în domeniul securității cibernetice (Centrul Cyber al UE) și Memorandumul privind calendarul de actualizare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
„MCV-ul a devenit un fel de Fata Morgana, vorbim mereu despre ea, dar măsurile reale sunt foarte limitate. Prin memorandumul adoptat astăzi la nivelul Guvernului, am decis ca până la finalul lunii februarie să avem aprobarea de către Guvern a legii privind desfiinţarea SIIJ, astfel încât să îndeplinim una dintre solicitările foarte clare venite de la nivel european.
De asemenea, ne propunem ca până la finalul lunii aprilie, la nivelul Guvernului cel puțin, să fie adoptată legislaţia privind repararea legilor Justiţiei și trimiterea în Parlament pentru a putea avea acolo, sperăm noi, o procedură de urgență prin care să îndeplinim și acele solicitări ale Comisiei Europene, recomandările Comisiei de la Veneția, recomandările și solicitările GRECO, astfel încât ridicarea MCV să devină o realitate pentru România. E un pas necesar şi obligatoriu în ceea ce privește cealaltă așteptare importantă, respectiv partea de Schengen”, a declarat vicepremierul Dan Barna.
„Un al doilea memorandum important pentru România și rolul nostru european din ce în ce mai asumat este adoptarea Memorandumului privind operaționalizarea acestui Centru Cyber care va exista la București.
S-a decis constituirea unui grup de lucru interministerial, între Ministerul Finanțelor și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, astfel încât, într-un termen foarte scurt, Centrul Cyber să funcţioneze, să devină operaţional şi să îl avem ca instituţie cu care România să poată să conteze în scenariul european”, a mai precizat vicepremierul USR PLUS.
„Cel de-al treilea memorandum despre care vreau să vorbesc și, cumva, cel mai important din punctul de vedere al următoarelor luni pentru dezvoltarea României este cel privind calendarul de actualizare a PNRR-ului, a acestui program de la care avem toți așteptări foarte mari, acest Plan Național de Redresare și Reziliență.
Prin memorandumul adoptat astăzi, inițiat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, s-a stabilit o modalitate de lucru, pentru că, în următoarele două luni, în februarie şi martie, e important să actualizăm acest plan şi să îl trimitem la Comisia Europeană să obţinem aprobarea. Vorbim de o resursă de dezvoltare care permite o procedură cumva mai simplă și mai funcțională față de mecanismul tradițional al fondurilor structurale.
Pentru noi prioritară e partea de infrastructură, sunt acele 3,5 miliarde euro pe infrastructură rutieră, bani pe care sperăm să îi facem să se regăsească în forma finală a programului”, a declarat Dan Barna.
Detalii despre memorandul privind PNRR a oferit ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.
„În toată această perioadă, a continuat dialogul informal cu Comisia Europeană, am clarificat aspecte care se regăsesc în forma finală a Regulamentului european, finală în sensul în care a depășit etapa de dialog, în februarie va fi votul final în Parlamentul European, dar suntem pregătiți să respectăm deja schimbările care au fost aduse la Regulament.
Două precizări foarte importante, pentru că sunt unele neînțelegeri. Prima este aceea că banii din PNRR nu sunt fonduri europene obișnuite. Nu merg pe regulamentele de coeziune. Nu ne obligă nimeni să facem sisteme complicate, să trimitem facturi la Bruxelles. Tot ce trebuie să facem este să ne propunem niște reforme, niște ținte bianuale, pe care le raportăm de două ori pe an la Comisie și luăm banii pe ele. Modul în care ne organizăm noi sistemul acasă este complet decizia noastră națională. De aceea, vom propune un sistem de management foarte, foarte simplu. Legătura cu bugetul de stat trebuie să fie directă, vrem să vedem ce proiecte sunt mature în ministere și să le dăm drumul deja. Nu va mai fi un proces din acesta în care lansăm call-uri, evaluăm proiectele timp de luni de zile, etc. Nu, dacă sunt proiecte mature și bine legate de reforme în ministere, le putem începe imediat.
A doua precizare importantă: putem începe să finanțăm și proiecte care se derulează deja, de anul trecut, atât în administrația centrală, cât și locală”, a declarat ministrul Cristian Ghinea.
Potrivit ministrului USR PLUS, va fi demarat și un proces de revizuire a proiectelor care au fost incluse în prima formă de PNRR, pentru a vedea dacă respectă criteriile menționate.
„Nu sunt bani europeni obișnuiți. Sunt bani care, pe de o parte, au o flexibilitate extraordinară. Poți să pui acolo ce vrei, ca Guvern, cu o singură condiție: de a avea o logică de reformă, de schimbare. Pe de altă parte, vin cu o constrângere extraordinară: trebuie angajate sumele până în 2022 – în proporție de 70% -și trebuie terminate proiectele până în 2026. Nu mai există posibilități de genul „hai să mai continuăm”, „hai să fazăm”, etc. De aceea este foarte important – și am ținut și eu și Dan Barna – să avem consens în Guvern, să avem pe toată lumea la masă în această lună de foc care urmează pentru că ce punem acum în PNRR este bun pus. Nu vrem să ajungem în situația în care punem ceva și apoi să ne dăm seama că nu se poate finaliza până în 2026. Vom cere, sub semnătură, către toți cei care propun proiecte etapele de implementare, astfel încât să ne asumăm toți cei care propunem – și ministerele, și Guvernul, și administrațiile locale – faptul că se finalizează. (…) Vom prioritiza acele proiecte care pot să înceapă imediat și, pentru că avem aceste constrângeri bugetare, preluăm acele proiecte care erau până acum pe bani naționali, să le mutăm pe PNRR, astfel încât să degrevăm bugetul de o presiune suplimentară”, a mai precizat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Cristian Ghinea a anunțat și faptul că, de săptămâna viitoare, în fiecare zi vor avea loc grupuri de lucru la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Cele 10 grupuri de lucru convenite astăzi sunt: Transport; Mediu, Schimbări climatice, Energie, Eficiență energetică; Dezvoltarea localităților urbane; Agricultură și Dezvoltare rurală; Sănătate; Educație; Mediul de afaceri, Antreprenoriat; Cercetare, Inovare, Digitalizare; Îmbunătățirea fondului construit; Reziliență în situații de criză.
În ceea ce privește cheltuielile cu organizarea centrelor de vaccinare, respectiv cu salarizarea cadrelor medicale angrenate, ministrul Cristian Ghinea a precizat că sunt bani pe un alt instrument, numit REACT EU.