Nicu Fălcoi: „Urgență de gradul zero – Stoparea risipei din bani publici”

Nicu Fălcoi: „Urgență de gradul zero – Stoparea risipei din bani publici”

Deputatul USR PLUS de Timiș Nicu Fălcoi a vorbit în plenul Camerei Deputaților despre risipa din banul public perpetuată în ultimii 30 de ani și despre necesitatea ca actuala coaliție de guvernare să ia măsuri concrete și rapide pentru stoparea acesteia.

Textul integral al declarației susținute în plen:

„Doamnelor și domnilor colegi,

Suntem la început de mandat și, tocmai pentru că avem în fața noastră patru ani de muncă intensă, cred că e bine să ne stabilim foarte clar prioritățile. Iar unul dintre lucrurile cele mai importante pe care cred că le avem de făcut e să stopăm cât mai grabnic cu putință și cât mai eficient risipirea banilor publici.

Știm bine cu toții că unul dintre marile rele care-au vlăguit bugetele publice în ultimii 30 de ani au fost căpușele conectate cu mii de fire invizibile la banii publici. Căpușe cărora le-a fost facilitat accesul la aceste surse de bani cu sprijin de la partid, în baza unor încrengături de interese care au construit rețele complexe, în care politicieni, rude de politicieni, sinecuriști de profesie, sindicaliști și tot soiul de marionete și-au dat mâna ca să dreneze prin diverse buzunare bani din banii țării.

Exemple concrete avem cu nemiluita. Și nu de ieri, de alaltăieri. Aproape în fiecare zi, aflăm despre salariile fabuloase ale unor funcționari ajunși ca prin miracol pe poziții de conducere, despre firme ale unor sindicaliști foarte vocali care au derulat ani la rând contracte grase cu instituții de stat, despre licitații trucate, ca să câștige fix cine-a trebuit, despre marionete neștiutoare angajate prin tot felul de instituții sau despre “norocoși” debordând de merite, „binecuvântați” cu poziții bănoase în câte patru-cinci Consilii de Administrație. Puse cap la cap, aceste cazuri ne arată dimensiunea uriașă a furtului din banii publici. Bani cu care, dacă nu s-ar fi scurs așa în tot felul de buzunare, am fi putut construi, fără îndoială, măcar o parte din școlile, grădinițele, spitalele și autostrăzile de care avem atâta nevoie. Simpla constatare a acestei realități a devenit deja un fapt banal.

Ca să schimbăm toate lucrurile acestea e nevoie de curaj și asumare. 

Sigur că toate rețelele astea de interese construite în timp și întreg acest sistem eficient de drenare a banilor publici vor opune rezistență la schimbare. Sigur că mulți dintre cei ale căror interese – directe sau indirecte, declarate sau nedeclarate – vor fi afectate vor urla ca din gură de șarpe, vor calomnia și vor căuta să arunce cu noroi. Sigur că există riscul să deranjăm și, astfel, să ne erodăm.

Dar, singura – și vreau să fie foarte clar! – singura cale de urmat prin care putem pune capăt acestui jaf este tăierea răului de la rădăcină.

Când am intrat în politică, noi, cei din echipa Alianței USR PLUS, ne-am asumat un set de obiective. Am spus atunci că vrem să facem o altfel de politică. O politică bazată pe competență, profesionalism și onestitate, nu pe interese proprii și solidarități de clan. Am spus că vrem să punem capăt furturilor din bani publici și hoției și că vrem să recuperăm rămânerile în urmă. Și, exact asta vrem să facem acum, când suntem parte a coaliției de guvernare. De asta, mesajul pe care vreau să îl transmit este simplu, clar și cât se poate de tranșant: colegii noștri din Executiv au întreg sprijinul și susținerea noastră în acest proces de eliminare a răului de la rădăcină, care presupune inclusiv destructurarea mecanismelor și rețelelor prin care, ani de-a rândul, s-au furat sau s-au deturnat banii publici. Indiferent de cât de atacați vor și vom fi pentru asta. Și indiferent de cât de virulent vom fi contestați de către unii ale căror interese sunt afectate.

Aici, în Parlament, am anunțat încă din prima zi de lucru, de săptămâna trecută, că vom trece la eliminarea pensiilor speciale și că primul pas va fi chiar eliminarea pensiilor noastre, ale parlamentarilor. Pentru a arăta că da, se poate, că suntem hotărâți să facem asta și că politica se poate face și altfel, cu măsuri concrete, nu doar cu declarații de intenție și exerciții de retorică. Și, tocmai de aceea, în spiritul politicii pe care vrem să o facem altfel, mesajul meu de azi e un îndemn la acțiune și curaj. La măsuri chirurgicale, acolo unde ele se impun. Politica făcută cu jumătăți de măsură și-a dezvăluit limitele. Nicăieri unde au fost tolerate mici părticele ale răului, în ideea că “lasă, poate va merge și așa”, lucrurile nu s-au îndreptat. Ba din contră: corupția a devenit sistemică și-au înflorit noi și noi rețele ale răului. Asta e cauza reală, pentru care nu avem spitale noi, școli, grădinițe ori autostrăzi. Acum e vremea măsurilor chirurgicale care să pună capăt risipirii banilor publici. Și, cu cât se vor zvârcoli mai mult, cu-atât vom ști că suntem pe drumul cel bun, că am deranjat exact acolo unde doare cel mai tare și că puroiul a început să se dreneze.

Iar, după ce vom fi făcut curățenie, după ce robinetele de sifonare a banilor publici vor fi închise și casta asta a privilegiaților va trece la munca pe bune, asemeni tuturor oamenilor onești ai acestei țări, vom putea trece la accelerarea reformelor și la recuperarea grabnică a rămânerilor în urmă.   

Vă mulțumesc!”