Senatorii USR PLUS au votat digitalizare a lucrărilor Senatului României

Senatorii USR PLUS au votat digitalizare a lucrărilor Senatului României

Grupul USR PLUS din Senat a votat în unanimitate proiectul de modificare a regulamentului de funcționare a Senatului în sensul digitalizării și transparentizării procesului legislativ, proiect depus de grupurile senatoriale ale coaliției de guvernământ.

Astfel, se creează o Aplicație pentru Gestionarea Înregistrării Proiectelor Legislative – AGIPL, proiectele și propunerile legislative urmând să fie depuse fie prin interfața publică – la care vor avea acces toți cetățenii, fie prin o interfață „privată”, accesibilă doar senatorilor, deputaților, respectiv Guvernului. De asemenea, întrebările, interpelările și declarațiile politice vor putea fi depuse online. Toate propunerile legislative depuse prin AGIPL vor fi semnate cu semnătură electronică extinsă.

Luând cuvântul în timpul dezbaterilor din plenul Senatului, Senatorul USR PLUS Raul Trifan a subliniat că prin această modificare de regulament se începe un proces lung dar absolut necesar pentru digitalizarea instituției Parlamentului.

Raoul Trifan, Senator USR PLUS: „Începem, prin această modificare de regulament, un proces lung dar absolut necesar pentru digitalizarea instituției Parlamentului. Societatea românească avansează în ritm alert, iar instituțiile publice trebuie să țină pasul cu ea. Avem datoria, ca parlamentari, să elaborăm legislație care, pe de-o parte, să faciliteze transformarea digitală a instituțiilor statului român, iar – pe de alta – să elimine blocajele legislative care înfrânează dezvoltarea mediului de business și a societății civile. Vom putea depune digital inițiative legislative, întrebări și interpelări. Este un pas spre normalitate. Dar doar unul dintre pașii pe care trebuie să-i facem împreună pentru a aduce instituțiile publice din România la standardele anului 2021.”

Proiectele și propunerile legislative se vor putea depune la Senat și în format fizic. De asemenea, întrebările și interpelările senatorilor vor putea fi depuse atât în format fizic cât și în format electronic.