Deputatul USR PLUS Mihai Botez a vorbit, în plenul Camerei Deputaților, despre combaterea evaziunii fiscale ca mijloc de dezvoltare a României. Conform estimărilor, economia subterană reprezintă 21,5% din economia României, bani care în loc să meargă către școli, spitale, infrastructură sau alte investiții, rămân în buzunarul celor care comit fraudă.
Textul integral al declarației susținute în plenul Camerei Deputaților:
„Parlamentul va adopta, în doar câteva zile, bugetul pe anul 2021. La fel ca toate statele din Uniunea Europeană și din lume, România a fost afectată de criza sanitară, iar acest lucru se vede și în construcția bugetului, care, de înțeles, prevede o rată a deficitului mai mare decât în mod obișnuit.
Însă, avem și vești bune, precum faptul că avem cel mai mare buget de investiții de până acum, investiții care vor aduce valoare adăugată și vor contribui la dezvoltarea comunităților locale.
În timp ce ne pregătim pentru adoptarea bugetului, consider că este mai mult decât necesar să ne îndreptăm atenția și către un fenomen care subminează economia românească – evaziunea fiscală.
Sunt multe moduri prin care se face evaziune fiscală și multe motivații pentru aceasta, dar implementarea cu celeritate a sistemului de facturi electronice și case de marcat legat la ANAF ar crește foarte multe conformarea și ar scădea presiunea pe buget.
Conform estimărilor Consiliului Fiscal, economia subterană reprezintă 21,5% din economia României, peste o cincime din total. Aceștia sunt bani care în loc să meargă către școli, spitale, infrastructură sau alte investiții, rămân în buzunarul celor care comit fraudă.
Acest guvern a făcut un prim pas spre un sistem care să elimine frauda fiscală prin înființarea unui minister al digitalizării. Implementarea digitalizării în colectarea taxelor și impozitelor, legătura dintre casele de marcat și ANAF, dar și alte măsuri de acest gen sunt primul pas către un sistem mai eficient.
Noi, membrii coaliției de guvernare, avem datoria ca, în 4 ani, să realizăm reforma sistemului de colectare a taxelor și impozitelor.
Datoria noastră nu este doar față de stat, ci și față de toți cetățenii care, zi de zi, an de an, își plătesc taxele și impozitele, în mod cinstit. Trebuie să creăm un sistem care să fie just, și prin care cei care sunt cinstiți, să nu se simtă hăituiți, iar timpul necesar conformării cu legea să fie cât mai redus.
Peste o săptămână, toate discuțiile despre buget și adoptarea sa vor fi lăsate în urmă, iar autoritățile locale și centrale vor trebui să muncească pentru implementarea proiectelor bugetate.
Însă, în continuare, va trebui să venim cu inițiative legislative și proiecte de legi care să reducă la minimum evaziunea fiscală. Evaziunea fiscală doar din TVA reprezintă aproximativ 3% din PIB. Anual România colectează mai puțin cu aproximativ 30% din cât își propune. În condițiile în care ne-am propus pentru anul acesta un deficit de 7.16%, gândiți-vă ce înseamnă 3% doar din această măsură.
Acest Guvern și această coaliție vor avea întregul suport al cetățenilor, în momentul în care vor eficientiza sistemul de colectare și atunci când românii vor vedea că banii lor se regăsesc în investiții care le fac viața mai ușoară.”