Pollyanna Hangan: PSD a văzut Complexul Energetic Hunedoara strict ca pe o sinecură și pușculiță de partid

Pollyanna Hangan: PSD a văzut Complexul Energetic Hunedoara strict ca pe o sinecură și pușculiță de partid

Deputata USR PLUS de Hunedoara Pollyanna Hangan a explicat, printr-o intervenție în plenul Camerei Deputaților, de ce PSD este principalul responsabil de dezastrul de la Complexul Energetic Hunedoara.

Textul integral al declarației susținute în plenul Camerei Deputaților:

„Domnule președinte, doamnelor și domnilor,

Asistăm în aceste zile la un nou spectacol al ipocriziei marca PSD, partidul responsabil de distrugerea sistematică a mineritului în ultimii 30 de ani. În încercarea de a capitaliza politic pe seama celor care își riscă zilnic viața în subteran, în condiții de muncă improprii, se erijează în salvatori ai minerilor, deși sunt singurii vinovați de starea deplorabilă în care a ajuns Complexul Energetic Hunedoara. În prezent, CE Hunedoara are 4 mine – Lonea și Lupeni, care sunt în program de închidere, și Vulcan și Livezeni, încă funcționale – și două termocentrale – Paroșeni și Mintia, termocentrala care asigură agentul termic în Municipiul Deva.

Inițial, CEH asigura aproximativ 5% din producția de energie a României, acum abia mai produce 2% și înregistrează pierderi de peste 6 miliarde de lei, iar începând cu 2019 se află în insolvență. Dezastrul construcției s-a văzut de la început, societatea înregistrând pierderi din primul an de existență. Conducerea CEH numită de PSD irosește în 2014 oportunitatea de retehnologizare a minelor printr-o licititație cu dedicație, ulterior anulată, pentru achiziția de echipamente necesare îmbunătățirii condițiilor de muncă și scăderii costurilor de producție. Directorul numit de PSD la conducerea CEH ratează și modernizarea termocentralei Mintia semnând un contract în contradicție cu cerințele Uniunii Europene, sub atenta privire a prim-ministrului Victor Ponta.

Guvernul PSD primește în 2015 de la Comisia Europeană un ajutor financiar consistent pentru a sprijini CEH, dar nu este capabil să elaboreze un plan de restructurare și întârzie nejustificat plata. Din cauza PSD, Complexul plătește 1 milion de euro în plus pentru certificatele de carbon cumpărate cu depășirea termenului limită. Din cauza PSD, în tot acest timp, în minele din Valea Jiului își pierd viața 7 persoane și tot atâtea suferă răni grave în urma accidentelor de muncă.

Guvernul PSD nu a elaborat niciodată planul de restructurare, iar, în aceste condiții, Comisia Europeană stabilește că CEH trebuie să returneze statului român aproximativ 60 de milioane de euro. Deși, în țară, Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă, Eugen Teodorovici și Mihai Tudose se plimbau prin Valea Jiului, promițând redeschiderea minelor, sprijinirea CEH și a termocentralei Mintia printr-o abordare strategică, la Bruxelles europarlamentarii PSD votau un amendament la Guvernanța Uniunii Energetice care prevede că statele membre vor elimina până în 2020 subvențiile directe și indirecte acordate pentru combustibilii fosili, dând lovitura de grație mineritului hunedorean. Colega mea deputat USR Cristina Prună făcea în tot acest timp demersurile necesare către Comisarul însărcinat cu Politicile Energetice și Schimbări Climatice și obținea includerea Văii Jiului în Platforma Regiunilor Carbonifere în Tranziție, astfel Valea Jiului primind șansa tranziției la un mediu care să stimuleze creșterea, diversificarea economică și angajarea forței de muncă și oferind oportunități atractive pentru generația tânără.

În aceste condiții, stimați colegi, cei din PSD sunt responsabilii de dezastrul de la Complexul Energetic Hunedoara, pentru că au văzut CEH strict ca pe o sinecură și pușculită de partid. Social-democrații de carton nu mai pot veni astăzi să facă alte vizite oficiale și să promită că remediază situația. S-au aflat la guvernare și au condus companiile de stat, aveau toate pârghiile necesare pentru a reforma și eficientiza CEH. Măcar în ultimul ceas, PSD ar trebui să dea dovadă de decență și să se abțină de la încercarea de politizare și manipulare a tuturor hunedorenilor afectați de situația în care se află acum CEH și Valea Jiului.”