Cosette Chichirău: USR PLUS este garantul reformelor în acest guvern

Cosette Chichirău: USR PLUS este garantul reformelor în acest guvern

La dezbaterile din Parlament pe tema bugetului pentru 2021, deputata USR PLUS Cosette Chichirău a punctat un lucru important :  USR PLUS este garantul reformelor în acest guvern și s-a luptat ca bugetul pentru 2021 să susțină reformele și să pună România pe direcția dezvoltării prin investiții. 

Discursul integral al deputatei Cosette Chichirău:

Stimați colegi,

Îmi concepusem discursul puțin altfel, dar simt nevoia să fac o precizare după toate aceste discursuri pe care le-am auzit astăzi aici.

În ultimii 30 de ani s-au perindat pe la guvernare multe partide, aproape toate partidele care există astăzi, dar sistemul bazat pe șpagă, pe pile, cunoștiințe și relații a supraviețuit până în zilele noastre. Corupția din spitale, lipsa reformelor, lipsa autostrăzilor din Moldova au continuat până astăzi.

Însă pentru prima dată, dupa doar 4 ani de existență, USRPLUS a intrat la guvernare. Și sunt aici să vă spun că USRPLUS este garantul integrității în acest guvern și este garantul reformelor în acest guvern.  USR PLUS este garantul reformelor în justiție, în sănătate, în infrastructură.

Suntem aici să pornim pe drumul reformelor și nu ne mai întoarcem niciodată, indiferent ce coaliție vine la guvernare, de stânga sau de dreapta. Și vă promitem că USRPLUS va susține aceleași principii și măsuri și de la guvernare și din opoziție. 

Pentru că asta este adevărata măsură a unui partid: dacă atunci când ajunge la guvernare face ce spunea din opoziție. Iar noi asta vom face în acest guvern. Pentru că PSD a avut ocazia în 2017, 2018, 2019, ca să menționăm doar ultimii trei ani când au fost la guvernare, să facă lucrurile pe care acum le cere. Dar nu le-a făcut, asta se cheamă ipocrizie.

Noi vă vom arăta cum se va politica reală în România, politica corectă.

Și acum mă întorc la discursul pe care îl aveam pregătit. 

În sfârșit, avem un buget sănătos. Avem un buget bazat pe investiții, un buget duce România în direcția corectă.

Veniturile cresc cu 40 de miliarde de lei, cheltuielile cresc cu 20 de miliarde de lei, 14 din 17 ministere au bugete mai mari decat anul trecut.

În acest an cheltuieli pentru educație și sănătate au crescut. 

Punctul de pensie este mai mare, alocația pentru copii este mai mare decât era în trecut, iar cheltuielile cu asistența socială au crescut cu 4 miliarde. 

Și asta pe timp de pandemie, al doilea an pandemic. 

Dar noi privim dincolo de acesta an, ca orice guvern responsabil și rațional ne uităm pe termen mediu și lung.

În următorii 4 ani, vom investi peste 3 miliarde de lei în spitalele regionale de la Iași, Cluj și Craiova.

Noi suntem guvernul care va deschide primele șantiere pentru Autostrazile Moldovei, A7, A8 și A13. După 30 de ani, vom avea șantiere deschise în Moldova.

În următorii 4 ani, investim aproape 2 miliarde de lei în reabilitarea infrastructurii de irigații.

Avem aceste investiții importante pentru România. 

De ce este necesar să facem aceste investiții uriașe? De ce nu continuăm politica de consum a PSD? De ce? Să vă spun eu de ce.

Pentru că în Romania, avem 5 milioane de salariați, 5 milioane de pensionari și în plus avem 1 milion 200.000 de bugetari. 

Deci un salariat trebuie să își întrețină familia, trebuie să întrețină un pensionar și trebuie să mai întrețină un sfert de bugetar. Aceasta este ecuația fundamentală a României. 

Domnilor de la PSD, aceasta este ecuația fundamentală pe care se bazează un guvern, că e de stânga, că e de dreapta. 

Iar noi trebuie să facem investiții mari, pentru a crește salariile din economia privată și să readucem în România un milion sau două de salariați noi, ca să avem 7 milioane de salariați la 5 milioane de pensionari și 1 milion 200.000 de bugetari.

Acest lucru îl realizăm prin aceste investiții și de aceea o luăm pe calea investițiilor.

Și, în timp ce investim în forță pentru viitor, trebuie să scoatem România din pandemie. Și vreau să vă dau câteva cifre interesante pe care sunt aproape sigură că nu le știți. 

Acest guvern a pus România în top 5 țări în Uniunea Europeană pe vaccinare și în top 10 mondial. Top 10 mondial pe vaccinare! Și încă ceva: în acest weekend, ieri și alaltăieri, s-au programat la vaccinare peste 300 de persoane pe minut. 

Iar în ultimele 37 de zile, platforma de înscriere pentru vaccinare nu a picat nici măcar o secundă. 

Asta înseamnă să lupți pentru România și să faci vaccinare ca să scoți țara din pandemie, asta înseamnă performanță. Acesta este guvernul care a pus România în top pe vaccinare în Europa și în lume. Cu acest buget, transmitem mesajul că această coaliție de guvernare este puternică. 

Cu acest buget transmitem mesajul că știm care este direcția corectă pentru România și că avem curajul și înțelepciunea să ducem România în acea direcție.