Dezbatere inițiată de USR PLUS pe tema „Industria textilă în pandemie”

Dezbatere inițiată de USR PLUS pe tema „Industria textilă în pandemie”

Astăzi, 11 martie 2021, deputata USR PLUS Oana Marciana Ozmen, secretar al Comisiei pentru industrii și servicii, a organizat o dezbatere cu întreprinzătorii din industria textilă, la solicitarea Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF). La dezbatere au participat și Sándor Bende, deputat UDMR, președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, și Silvia Dinică, senator USR PLUS, președintele Comisiei Economice din Senatul României.

Antreprenorii din domeniu au avut prilejul să-și expună problemele cu care se confruntă în aceste momente dificile pentru întreaga economie românească, cum ar fi stocurile mari, vânzările reduse, lipsa personalului calificat, precum și faptul că produsele lor nu pot concura cu cele comercializate la prețuri de dumping, fiind necesare măsuri urgente pentru sprijinirea acestui sector esențial.

Aceasta este o primă dezbatere dintr-o serie de discuții care vor avea loc, plecând de la premisa că împreună, legiuitori și companii, vom găsi cele mai bune soluții pentru aceste momente dificile pe care le traversăm cu toții.

Am răspuns pozitiv solicitării doamnei Cristina Chiriac, președintele CONAF, de a discuta pe marginea problemelor pe care industria textilă și a confecțiilor le întâmpină începând de anul trecut și care continuă, mai accentuat, și în prezent. Această dezbatere este un început al unui lung șir de discuții pe care intenționez să-l am cu reprezentanții mediului de afaceri pentru a găsi, acolo unde este posibil, soluții legislative. Spre exemplu, voi lua ca temă legiferarea antreprenoriatului creativ care este o problemă ridicată în cadrul discuțiilor de astăzi. Punct cu punct, vom analiza problemele și le vom transmite către Executiv, ministerelor de resort, și vom căuta activ și cu implicare asiduă soluții”, a declarat deputata USR PLUS Oana Ozmen.

Înțelegem dificultățile pe care le întâmpină antreprenorii după criza anului 2020 și asigurăm Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin de sprijinul total al Comisiei pentru Industrii și Servicii din cadrul Camerei Deputaților, în limitele competențelor, pentru a depăși această situație grea și a relansa industria textilă din România”, a declarat deputatul Sándor Bende, președinte al Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților.

Problemele cu care mediul de afaceri se confruntă s-au acutizat pe fondul pandemiei care, din păcate, nu dă semne încă să se oprească. Industria textilă, practic, a avut stocurile blocate în momentul declanșării stării de urgență și de atunci ’gâfâie‘ în căutarea unor soluții care să le permită supraviețuirea în aceste condiții extrem de dificile. Reprofilarea pe alte sortimente de produs, schimbarea de produs sau de ofertă nu se află la îndemâna oricărui întreprinzător, pentru că depinde de o schimbare a tehnologiei folosite. Este important să avem aceste discuții pentru că sunt aspecte pe care nu le putem afla decât direct de la reprezentanții mediului de afaceri. Trebuie să găsim niște soluții care să fie de ajutor pe termen scurt și sustenabile  pe termen mediu și lung”, a declarat Silvia Dinică, senator USR PLUS.