Iulian Lorincz: „Pădurea înseamnă viață. Plămânii României trebuie protejați”

Iulian Lorincz: „Pădurea înseamnă viață. Plămânii României trebuie protejați”

Deputatul USR PLUS Iulian Lorincz a vorbit, în plenul Parlamentului, despre fenomenul dezastruos al tăierilor ilegale de păduri și despre planurile USR PLUS de a îmbunătăți situația: un miliard de euro prin PNRR pentru împăduriri și înființarea DNA-ului pădurilor.

Textul integral al declarației susținute în plenul Camerei Deputaților:

„Astăzi, vreau să vorbim despre pădurile României, păduri care an de an dispar în urma defrișărilor ilegale, a corupției și incompetenței cu care fondul forestier a fost tratat, a cinismului complicilor celor care distrug plămânii României.

Din păcate, deși este un fenomen care ne afectează în mod direct pe toți, împotriva acestuia luptă prea puțini dintre noi. În ultimii ani, a beneficiat de mult interes mediatic, tot mai multe dovezi ale jafului fiind aduse de cetățeni. Cu toții le-am văzut pe rețelele de socializare. La nivel oficial, însă, reacțiile au venit anemic și doar pe hârtie. Realitatea din teren, a pădurilor din România, așa cum a reieșit din zecile de investigații făcute de jurnaliști independenți, ne demonstrează cât de puține au rămas și cât suntem de aproape de un dezastru ecologic.

Conform unor investigații recente, vorbim de 5 milioane de camioane de lemn, o cifră care ne arătă cât de amplu este acest fenomen și cât de mare a fost complicitatea sau pasivitatea autorităților care au permis acest jaf. Mafia lemnului a ajuns să fie atât de sigură că brațul legii nu o va atinge, încât în ultimii ani a ajuns să ucidă pădurarii care nu o lasă să jefuiască în liniște pădurea.

Partenerii noștri din străinătate sunt uneori mai interesați decât noi de dezastrul pădurilor din România, întucât consecințele asupra mediului vor afecta în curând întreaga Europă. O statistică recentă estimează că România pierde în fiecare oră peste 3 hectare de pădure. 3 hectare pe oră – un adevărat genocid verde!

Volumul de lemn tăiat ilegal din păduri s-a dublat între 2014 și 2018, în timp ce numărul dosarelor penale trimise în instanță pentru aceste infracțiuni, s-a redus cu aproape 50% între 2016 și 2019.

PSD, cu cele trei guverne Liviu Dragnea, care au întunecat România, ar trebui acum să ne explice cum s-a ajuns la înjumătățirea dosarelor penale pentru infracțiuni silvice, în timp ce volumul lemnului furat din pădurile noastre se dubla. PSD, care astăzi, din opoziție, acolo unde a fost trimis de cetățeni, strigă și amenință, făcând exerciții de dicție pe banii și spinarea românilor! PSD, care își închipuie, probabil, că închidem ochii și că uităm!

În 2017, prima grijă a doamnelor și domnilor de la PSD a fost să blocheze aplicația „Inspectorul Pădurii”. Aplicația, care fusese introdusă în lupta împotriva hoților de lemne în 2016, de către guvernul Cioloș, reprezenta o adevărată gură de oxigen pentru pădurile noastre, dar sufoca hoții de lemne. La vocea acestora din urmă, PSD s-a demonstrat foarte receptiv și sensibil, astfel că „Inspectorul Pădurii” a fost rapid eliminată, ca să nu îi mai încurce pe hoți.

Constat cu regret că autorităţile au fost preocupate doar la nivel declarativ de starea pădurilor. Am ajuns să asistăm la perpetuarea hoției și a crimei – pentru că masacrul pădurilor ne omoară încet și pe noi, dacă nu îl oprim acum! 

Va fi prea târziu altfel!

USR PLUS vine cu soluții:

– cu ajutorul ministrului Cristian Ghinea, care alocă prin programul PNRR un miliard de euro pentru împăduriri

– și înființarea DNA-ului pădurilor.

Să stopăm tăierile ilegale și să plantăm, pentru că ne putem face bine cu măsuri concrete, nu cu declarațiile mincinoase făcute de PSD în ultimii ani.

Nu mai putem asista pasiv la defrișări. Trebuie să oprim acest genocid verde și o vom face noi! Vouă, celor care în loc să protejați pădurea ați apărat interesele hoților de lemn, nu v-a păsat timp de 30 de ani. Nouă ne pasă de cetățeni și de viitorul României.”