Senatorul USR PLUS de Diaspora, Radu Mihail, a organizat, în data de 22 aprilie, o masă rotundă pe tema importanței respectării drepturilor și asigurării egalității de tratament în cazul lucrătorilor sezonieri români în state membre ale Uniunii Europene.
La dezbaterea „Muncitorii Sezonieri – esențiali și protejați” au participat secretari de stat și reprezentanți ai ministerelor muncii din Germania, Olanda și România, reprezentanți ai ambasadelor Spaniei, Italiei, Germaniei Belgiei, Suediei și a Republicii Cehe, Directorul Executiv al Autorității Europene a Muncii, Cosmin Boiangiu, parlamentarii USR PLUS de Diaspora și reprezentanți ai mai multor ONG-uri.
În debutul discuției, liderul senatorilor USR PLUS, Radu Mihail, a afirmat că rezolvarea problemelor cu care se confruntă muncitorii sezonieri este o prioritate a mandatului său.
„Fenomenul muncitorilor sezonieri români trebuie privit din două perspective. În primul rând, lucrătorii sezonieri sunt esențiali, atât pentru economia României, prin transferul de fonduri înapoi în țară, cât și pentru țara gazdă, acolo unde anumite sectoare economice sunt dependente de venirea lucrătorilor sezonieri din sudul și estul Europei. În al doilea rând, lucrătorii sezonieri au nevoie de protecție. Contextul recent al pandemiei a evidențiat situația lor vulnerabilă, iar în urma reactivității autorităților atât române, cât și străine, și a cooperării bilaterale dintre acestea, au fost făcute progrese în vederea respectării drepturilor muncitorilor.”
În cadrul dezbaterilor, au fost prezentate măsurile introduse în ultimul an, precum: informarea bilingvă asupra drepturilor, prelungirea duratei maxime contractuale și realizarea de inspecții și verificări ale normelor de siguranță și protecție a muncii.
„Experiențele de muncă ale românilor sezonieri pot fi mai bune dacă se îndeplinesc niște condiții esențiale: informarea lor cu privire la contractul de muncă, asigurarea de condiții bune de locuit și protejarea sănătății lor, dar și o legătură constantă a autorităților locale cu familiile rămase acasă pentru a le oferi sprijin, când și dacă este nevoie”, a declarat senatorul USR PLUS George Mindruța.
D-naAnette Kramme, Secretar de Stat în Ministerul Federal German al Muncii și Protecției sociale, a prezentat modificările legislative și normele de siguranță în muncă introduse în Germania, precum și inițiativa de a asigura consultanță și asistență muncitorilor sezonieri.
„Colaborarea între state este crucială, fiindcă așa reușim să identificăm problemele legislative pe care le putem corecta de ambele părți”, a subliniat deputatul USR PLUS de Diaspora Simina Tulbure.
Dl. Kai Hennig, ministrul plenipotențiar în cadrul Ambasadei Germane la București, a salutat inițiativa senatorului Radu Mihail și a subliniat importanța evaluării măsurilor și regulilor introduse pentru a măsura impactul benefic pe care le-au avut în sprijinul lucrătorilor.
De altfel, în tot acest proces, senatorul Ștefan Pălărie, președintele Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială din Senat, a transmis că buna colaborare a autorităților celor două state este esențială: „E important ca autoritățile naționale și locale să aibă o strânsă colaborare cu autoritățile țărilor gazdă. Așa avem posibilitatea să monitorizăm, să oferim sprijin și să , rezolvăm problemele pe care le întâmpină muncitorii sezonieri.”
Senatorul Radu Mihail a salutat interesul acordat de reprezentanții celor opt state europene participante la eveniment și a anunțat prioritățile pentru etapa următoare: rezolvarea barierelor lingvistice, controlul strict al agențiilor intermediare, creșterea gradului de înțelegere al românilor asupra statutului lor de cetățeni europeni și a drepturilor implicite.
La finalul dezbaterilor, deputatul de Diaspora, Iulian Lorincz, a vorbit despre importanța protejării drepturilor femeilor: „Femeile care merg la muncă în străinătate și îngrijesc persoanele vârstnice trebuie să își cunoască drepturile și să le fie respectate. Cunosc realitatea și motivele care stau cel mai des în spatele deciziei de a munci în străinătate, astfel că voi depune un proiect legislativ pentru ca ele și toți muncitorii români care apelează la serviciile firmelor care intermediază contractele de muncă să fie protejați iar interesele lor tutelate în relația cu aceste firme.”