Proiectul USR PLUS de depolitizare a școlilor, adoptat de Camera Deputaților. Interimarii să nu mai fie numiți de inspectoratele școlare

Proiectul USR PLUS de depolitizare a școlilor, adoptat de Camera Deputaților. Interimarii să nu mai fie numiți de inspectoratele școlare

Camera Deputaților a adoptat, astăzi, proiectul USR PLUS care stabilește că, în cazul neocupării prin concurs a posturilor de directori de școli, interimarii să nu mai fie numiți de către inspectoratele școlare, ci de către consiliile de administrație ale școlilor.

Votarea acestei inițiative oferă cel mai important lucru posibil comunităților școlare: PREDICTIBILITATE. Prin această lege, eliminăm posibilitatea ca pixul inspectoratelor școlare aflat la voința arbitrară a unor decidenți motivați politic să decapiteze fără drept de apel directorii atunci când le expiră mandatele de manager. Consiliile de administrație sunt cele mai apropiate de problemele reale ale școlilor și ele sunt cele care pot decide cea mai bună soluție pentru comunitate. Mă bucur să văd că facem încă un pas spre descentralizare și asumare de autonomie”, declară senatorul USR PLUS Ștefan Pălărie, inițiator al proiectului de lege.

Ne dorim ca toate funcțiile de director sau director adjunct interimar să fie ocupate de către cadre didactice alese de către consiliiile de administrație, prin vot secret, nu de către inspectoratele școlare, cum este acum. Proiectul nu vizează numirile cu mandat întreg și nu afectează cadrul pentru primul concurs din ultimii cinci ani pe care Ministerul Educației Naționale a început să-l organizeze. Vizăm prin proiect posturile care nu vor fi ocupate prin concurs și vrem să ducem decizia mai aproape de școală și, implicit, de comunitate. Proiectul reprezintă un pas spre sporirea autonomiei școlilor, obiectiv inclus și în programul de guvernare”, precizează deputatul USR PLUS Filip Havârneanu.

Proiectul merge acum spre dezbatere la Senat și sperăm să fie adoptat până la finalul sesiunii parlamentare, astfel încât prevederile lui să se aplice de la concursul național programat să se desfășoare începând cu data de 14 septembrie.

Aproape 10.000 de posturi de directori și directori adjuncți vor fi scoase la concurs, în toată țara, dar, în cel mai bun scenariu, doar jumătate dintre posturi vor fi ocupate.

Pentru restul posturilor, vor fi făcute numiri de interimari și trebuie să evităm repetarea scenariului din ianuarie 2021, când aproape 20% dintre directori au fost înlocuiți după bunul plac al inspectorilor școlari județeni. Există chiar județe în care aproximativ 40% dintre funcțiile vacantate au fost ocupate din pixul inspectorilor, pe criterii politice!

De aceea, este vital ca decizia să fie mutată de la inspectoratele școlare la consiliile de administrație ale școlilor. Adică, la comunitate, pentru că din consiliile de administrație fac parte și părinți, și profesori, și reprezentanți ai autorităților locale.

Următorul pas, după adoptarea în Senat și promulgarea proiectului de azi, îl constituie profesionalizarea CA-urilor școlilor din întreaga țară, pentru a ajunge într-adevăr să avem o creștere a calității procesului educativ în România.