Proiectul USR PLUS care încurajează vaccinarea prin acordarea unei zile libere persoanelor care se vaccinează, adoptat de Parlament

Proiectul USR PLUS care încurajează vaccinarea prin acordarea unei zile libere persoanelor care se vaccinează, adoptat de Parlament

Camera Deputaților a adoptat astăzi, în calitate de Cameră decizională, proiectul de lege USR PLUS care încurajează vaccinarea prin acordarea unei zile libere persoanelor care se vaccinează – angajați, elevi, studenți, militari -, respectiv părinților care își însoțesc copilul la vaccinare. Rezultatele campaniei de vaccinare din ultimele zile arată, o dată în plus, cât de necesară este aplicarea cât mai rapidă a acestei măsuri de sprijin și USR PLUS își exprimă speranța că legea va fi promulgată în cât mai scurt timp.

Este necesară continuarea campaniei de vaccinare și pentru copii, dar, în același timp, nu putem ignora temerile și semnele de întrebare ale părinților. De aceea, legea adoptată astăzi prevede dreptul unei zile libere pentru a însoți copilul la vaccin, fie că e la medicul de familie, fie la centrul de vaccinare sau în unitatea școlară. Credem că părinții au acest drept și era nevoie să asigurăm cadrul legislativ corespunzător. În ceea ce-i privește pe angajați și angajatori, legea adoptată vine să ofere două variante: fie angajatorii organizează propriile centre de vaccinare, în varianta deja disponibilă de colaborare cu Direcțiile de Sănătate Publică, fie angajații beneficiază de o zi liberă pentru a putea merge să fie vaccinați în altă parte. Chiar dacă în acest moment suntem într-o situație aparent bună, dacă ne uităm la țările care au avut o rată de vaccinare mai mare observăm că revin treptat la unele restricții, cum a fost cazul în Israel sau Singapore. Faptul că noi, acum, ne bucurăm de relaxarea măsurilor și de un set de libertăți nu înseamnă că nu este de datoria noastră să ne sigurăm că ceea ce facem astăzi nu crește riscul unor noi restricții în toamnă”, declară deputata USR PLUS Oana Țoiu, coinițiator al legii și președinta Comisiei de muncă din Camera Deputaților.

Românii nu mai merg să fie vaccinați. Dacă în aprilie-mai aveam 80.000 de oameni care erau vaccinați în fiecare zi, ritmul a scăzut vertiginos și am ajuns în 6 iunie să fie 60.000 de oameni vaccinați, în 12 iunie – 40.000 de oameni vaccinați, în 20 iunie – 20.000 de oameni vaccinați, din care doar 6.000 cu prima doză. Românii se numără printre cei mai sceptici din Europa când vine vorba de procesul de vaccinare, după cum arată sondajele făcute în ultimele luni. Am ajuns în situația ciudată în care Guvernul trebuie să micșoreze numărul de vaccinuri comandate și, mai rău, riscăm să avem vaccinuri care expiră pentru că nu au fost folosite. Lucrurile acestea vor avea consecințe foarte grave pentru România. Un val IV în toamnă înseamnă creșterea numărului de cazuri, paturi pline la ATI, noi restricții asupra economiei și, mai rău de atât, înseamnă mulți români decedați și multă suferință. Avem nevoie de măsuri clare prin care să încurajăm oamenii să se vaccineze, iar legea votată astăzi aduce astfel de măsuri”, declară deputatul USR PLUS Radu Molnar, coinițiator al proiectului de lege.

Cifrele ne spun că vaccinarea are, practic, o eficiență de aproape 100% în a preveni formele severe de COVID-19 și decesul. Orice semnal pe care noi îl dăm poate determina persoane care astăzi ezită să meargă să se vaccineze. O sută, o mie, zece mii poate, tot atâtea vieți salvate. Nu este vorba de populism, nu e vorba de decizii care să atragă atenția asupra noatră, ci este un demers care să contribuie la relansarea campaniei de vaccinare. Să ne gândim că aproape toate decesele care vor fi în valul IV, val care cu siguranță va fi în toamnă – pot fi evitate. Proiectul adoptat astăzi este despre vaccinare, despre viață și despre speranță”, precizează și deputatul USR PLUS Adrian Wiener.

USR PLUS a depus proiectul de susținere a vaccinării cetățenilor ca principală măsură de protejare și stopare a răspândirii virusului SARS-CoV-2 încă de la mijlocul lunii aprilie, după consultarea specialiștilor, dar și a antreprenorilor.

În forma adoptată de Parlament, se va acorda:

– câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaților din sistemul public și privat;

– câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor și studenților;

– câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate și a soldaților și gradaților profesioniști.

De asemenea, va beneficia de o zi liberă și unul dintre părinți sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum şi al persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilități.

Ziua liberă se va acorda pe baza adeverinței de vaccinare.

Proiectul USR PLUS a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social, iar Guvernul a emis un punct de vedere favorabil cu propuneri și observații.

Este momentul ca întreaga clasă politică să pună umărul la sprijinirea campaniei de vaccinare. Doar așa va crește numărul celor protejați în fața bolii și vom învinge pandemia, doar așa vom putea reveni la normalitate.