Oana Ozmen: Politica administrației Biden care își propune reducerea consistentă a emisiilor de carbon este o veste bună pentru întreaga planetă

Oana Ozmen: Politica administrației Biden care își propune reducerea consistentă a emisiilor de carbon este o veste bună pentru întreaga planetă

Președintele american, Joe Biden, a semnat zilele trecute un decret prezidențial care stabilește un obiectiv clar în privința reducerii poluării și anume ca, până în 2030, jumătate din mașinile vândute în Statele Unite să contribuie la reducerea emisiilor cu efect de seră, însemnând automobile pe baterii electrice, cele hibride plug-in sau pe hidrogen. Administraţia SUA a propus noi standarde privind emisiile vehiculelor care vor reduce poluarea începând cu modelele din 2023 pentru a putea fi atinsă ținta pentru 2030.

Declarația politică a președintelui Joe Biden, precum și decretul prezidențial semnat anterior privind decarbonarea prin implementarea obiectivului de creștere a numărului mașinilor electrice în Statele Unite ale Americii sunt semnale extrem de bune și încurajatoare pentru întreaga lume. Politica administrației Biden care își propune, în baza tratatului de la Paris, reducerea emisiilor de carbon este o veste bună pentru întreaga planetă și sper că se vor alătura acestui demers cât mai multe țări din întreaga lume în încercarea de a salva mediul înconjurător cât încă nu este prea târziu.

Totodată, atât industria constructoare auto, cât și cea a construcțiilor civile, trebuie să încurajeze dezvoltarea proiectelor care cresc eficiența energetică. Este necesară, de asemenea, consolidarea politicilor privind electro-mobilitatea.

În acest context, România are o șansă uriașă prin accesarea fondurilor preconizate în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Implementarea integrată a măsurilor prevăzute în Componenta „Valul Renovării și Eficiența Energetică”, cu un buget prognozat de 2.200.000 de euro, și în Componenta privind fondul local verde și digitală, cu un buget total prognozat de 2.120.000.000 de euro, reprezintă soluția pentru mobilitatea urbană durabilă, mai întâi, prin schimbarea parcului de vehicule destinate transportului public (achiziția de vehicule curate), apoi prin asigurarea infrastructurii pentru transportul verde, amplasarea stațiilor de încărcare pentru vehicule electrice și, nu în ultimul rând, prin asigurarea infrastructurii pentru transportul verde“, a declarat deputata USR PLUS Oana Ozmen.