Reprezentanți ai Parlamentului, ai Guvernului, ai instituțiilor din sistemul de Justiție din România, asociații de profil, specialiști români și străini au dezbătut, în cadrul mesei rotunde „Medierea – soluție pentru degrevarea instanțelor de judecată”, organizată de Oana Murariu, deputat USR PLUS, cele mai bune soluții pentru promovarea procedurii de mediere în România.
Printre cele mai importante propuneri se numără introducerea unei ședințe de mediere obligatorie într-un anumit tip de cauze, cum ar fi cauze de dreptul familiei sau litigii privind consumatorii, care s-ar putea rezolva facil prin mediere, pe model italian, într-o formulă compatibilă cu principiul dreptului de acces la justiție, iar apoi extinderea treptată a domeniului de aplicare. În cazul în care nu s-ar urma medierea, nu s-ar anula procesul, ci doar s-ar amâna în vederea îndeplinirii procedurii. O altă soluție o reprezintă extinderea ajutorului public judiciar pentru a acoperi această procedură. De asemenea, o măsură propusă se referă la organizarea centrelor de mediere în subordinea sau coordonarea Ministerului Justiției.
„Această dezbatere ne oferă un punct de pornire pentru întărirea procedurii de mediere, o soluție cheie pentru degrevarea instanțelor din România, dar și pentru reducerea considerabilă a duratei unui proces, astfel încât cetățeanul să nu mai piardă ani în instanță. Este nevoie, însă, de voință și viziune pe termen lung pentru a urma toate etapele, de la culegerea de date și implementarea unei perioade de testare și până la îmbunătățirea cadrului legal și operațional. O colaborare permanentă între parlamentari, specialiști ai Ministerului Justiției, mediatori, judecători, avocați etc. va asigura transpunerea celor mai bune măsuri în ceea ce privește medierea în România”, a declarat Oana Murariu, deputat USR PLUS.
Comparativ cu alte state, românii apelează foarte rar la procedura medierii, deși succesul ei este de peste 90%, în țările în care este aplicată.
În Italia, unul dintre statele model în ceea ce privește procedura medierii, peste 85% dintre procese presupun o primă ședință de mediere, iar numărul proceselor a scăzut semnificativ în ultimii ani. În același timp, un procent de 70-80% dintre mediatorii italieni acreditați sunt juriști și, în aproximativ 90% din cazurile de mediere, clienții sunt reprezentați de un avocat.
„Soluția pentru un cadru legal funcțional al medierii nu mai este o chestiune de opinie. Acum avem date statistice pe care nu le aveam în urmă cu 20 de ani. Modelul italian opt-out şi-a dovedit eficiența, motiv pentru care a fost extins de Parlamentul italian chiar luna aceasta”, a declarat Leonardo D’Urso, consilier științific pe subiectul medierii al Comisiei Europene pentru Eficiența Justiției din cadrul Consiliului Europei.
Avem premisele pentru ca dialogul pe tema medierii să continue în cadrul grupului de lucru format la Ministerul Justiției în vederea degrevării instanțelor de judecată, urmând ca, ulterior, să fie stabilite noi dezbateri și cu ceilalți factori implicați.