Bugetul UE pe 2022. Europarlamentarul USR PLUS Nicu Ștefănuță a obținut mai mulți bani pentru sănătate, mediu și Parchetul European

Bugetul UE pe 2022. Europarlamentarul USR PLUS Nicu Ștefănuță a obținut mai mulți bani pentru sănătate, mediu și Parchetul European

Europarlamentarul USR PLUS Nicu Ștefănuță, raportorul grupului Renew Europe pentru bugetul Uniunii Europene pe anul 2022, a negociat cu celelalte grupuri politice majorări semnificative pentru domenii prioritare precum sănătatea, statul de drept, schimbările climatice, digitalizarea și cercetarea.

În ședința din 28 septembrie 2021 a Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European, s-au votat modificările aduse propunerii Comisiei Europene privind bugetul pentru anul viitor. Acest vot urmează sa fie confirmat în a doua sesiune plenară a Parlamentului European din luna octombrie.

În ceea ce privește sănătatea, eurodeputatul USR PLUS a obținut suplimentarea cu 80 de milioane de euro a programului EU4Health (programul UE pentru sănătate), respectiv cu 1,1 miliarde euro pentru COVAX (mecanismul prin care sunt livrate vaccinuri pentru țările slab dezvoltate).

A fost un moment greu pentru mine în aceste negocieri, pentru că în ziua în care am reușit să obțin 1,1 miliarde de euro pentru vaccinuri pentru țările sărace, aflam că România aruncă 750.000 de doze de vaccin pentru că au expirat. Anul 2022 trebuie să fie anul în care învingem pandemia, în care ne recâștigăm libertatea economică. Suntem solidari cu cei vulnerabili și nu lăsăm pe nimeni în urmă”, declară europarlamentarul USR PLUS.

În ceea ce privește funcționarea Parchetului European condus de Laura Codruța Kovesi, suplimentarea de buget negociată de Nicu Ștefănuță este de 19,7 milioane euro, în condițiile în care instituția are nevoie de personal suficient pentru a-și putea îndeplini misiunea de recuperare a miliardelor de euro fraudate.

În total, europarlamentarul USR PLUS a reușit să crească bugetul Uniunii Europene pentru anul 2022 pentru următoarele priorități:

Sănătate:

+ 80 milioane euro pentru programul EU4Health (programul UE pentru sănătate);

+1,1 miliarde pentru COVAX euro (mecanismul prin care sunt livrate vaccinuri pentru țările slab dezvoltate);

Mediu:

+ 171 milioane euro pentru programul LIFE (programul UE dedicat exclusiv pentru mediu, energie curată, biodiversitate)

Statul de drept:

+19,7 milioane euro pentru Parchetul European (EPPO);

modernizarea personalului Europol;

mai multe resurse și personal pentru Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Justiție Penală (Eurojust);

Tineret și cercetare:

+ 305 milioane euro pentru Horizon Europe (programul UE pentru cercetare);

Fondurile rămase nefolosite din 2020, în valoare de 486 milioane, vor fi realocate pe liniile Horizon, cum ar fi Consiliul European de Cercetare (+113 milioane), Marie Curie Actions (+20 milioane), sănătatea clusterelor (+204 milioane) etc;

+116 milioane euro pentru Erasmus+ (programul UE pentru educație, formare, tineret și sport);

+ 5 milioane euro pentru Corpul European de Solidaritate;

Criza umanitară din Afganistan:

+ 85 milioane euro pentru Fondul pentru Azil, Migrație și Integrare (AMIF);

+301 milioane euro pentru ajutor umanitar;

Alte victorii importante pentru Renew Europe:

+ 207 milioane euro pentru mecanismul Conectarea Europei;

+70 milioane euro pentru Europa Digitală;

+ 16 milioane euro pentru Programul Drepturi și Valori;

+5 milioane euro pentru Agenția Uniunii Europene pentru Căi Ferate (ERA);

+ 42 milioane euro pentru noua linie de turism;

modernizarea personalului Frontex;

mai multe resurse și personal pentru Agenția Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale (FRA), eu-LISA, EASO, CEPOL;

+80 milioane euro pentru Fondul European de Apărare și mobilitate militară;

+35 milioane euro pentru Vecinătatea Estică (Moldova, Georgia, Ucraina, Armenia, Azerbaidjan și Belarus).

Bugetul anului 2022 este al doilea buget anual din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027. Din acest motiv, bugetul va juca un rol important în îndeplinirea obiectivelor pe termen lung și ale priorităților politice convenite de Uniune, contribuind la redresarea economiei europene în urma pandemiei de COVID-19.

Bugetul prevăzut pentru 2022 are o importanță simbolică deosebită, deoarece trebuie să dea startul redresării economice, împreună cu Next Generation EU.

2022 este anul în care țările membre vor primi cei mai mulți bani din istoria UE – peste 300 de miliarde de euro. Este vorba despre un buget de peste 166,29 de miliarde euro, căruia i se adaugă 143,50 de miliarde de euro din PNRR.