Cei trei parlamentari ai USR de Diaspora, senatorul Radu Mihai și deputații Simina Tulbure și Iulian Lorincz, au depus o inițiativă legislativă prin care românii din străinătate care nu au bani și acte și sunt în căutarea unui loc de muncă să poată beneficia de o scutire de la plata taxei pentru blancheta de pașaport în valoare de 59 de euro.
Radu Mihail: „E o măsură prin care ne dorim să îi protejăm pe cei mai vulnerabili dintre cetățeni și de aceea am propus o serie de criterii în baza cărora să fie acordată această scutire. Scutirea ar fi o excepție pe care personalul din consulate să o poată acorda în situații excepționale. E o măsură pe care atât eu cât și colegii mei o propunem în contextul multor vizite și întâlniri cu comunitățile de români din Germania, Spania, Marea Britanie și care ne-au semnalat această problemă cu care se confruntă.”
Există multe cazuri în care oamenii merg să muncească, fie ca muncitori sezonieri, fie cu contract de 1-2 ani și stând în statul respectiv, le expiră actele de identitate. Fie nu pot, că nu au cum să plece de la muncă, fie nu au resursele necesare, oamenii aceștia se trezesc în situația că au acte expirate și trebuie să facă ceva să aibă documente legale. Cum în Diaspora nu se eliberează cărți de identitate, singura soluție pe care o au la îndemână este să își facă pașapoarte la consulate, însă taxa de pașaport, așa numita taxă pe blancheta de pașaport, este o sumă pe care uneori aceste persoane pur și simplu nu o au. Spre exemplu, în Germania, un muncitor sezonier câștigă în medie 9-10 euro pe oră. Taxa de pașaport înseamnă o zi de muncă. Și dacă muncitorul este acolo pentru 3 luni, asta înseamnă că își dă câștigul pe 1 zi din cele 60 pe care le muncește doar pentru pașaport. Poate nu vi se pare mult, dar sunt muncitori care nu au altă muncă decât cele 3 sau 6 luni de muncă sezonieră pe an. Și pentru aceștia taxa înseamnă foarte mult. Mai există un scenariu în care persoana a rămas fără muncă, are acte expirate și nu are niciun fel de venit. Ca să se poată angaja are nevoie de acte de identitate, dar nu are deloc resursele financiare ca să vină în țară să își facă buletin.
„Ideal ar fi să poți obține cartea electronică de identitate online și să poți solicita să ajungă la tine prin serviciul de curierat. Acest lucru e posibil în cazul pașaportului, care poate fi primit prin poștă. Taxa de carte electronică de identitate este de 15 euro și ar fi mult mai ușor de achitat pentru beneficiarii proiectului nostru. Totuși, cel puțin deocamdată, cartea electronică de identitate nu poate fi solicitată online, nici expediată prin poștă ceea ce poate afecta zilele de muncă în cazul muncitorilor sezonieri și dă peste cap planurile acestora. Avem nevoie de soluții. Soluția identificată de noi răspunde nevoilor acestora, inițiativa rezultată urmând să o supunem spre dezbatere comisiilor de la Senat, ca primă cameră sesizată” spune deputatul Simina Tulbure.
Conform initiative, solicitantul scutirii va trebui să declare pe proprie răspundere că este în proces de angajare, decizia aprobării sau respingerii cererii revenind personalului oficiului consular.
„Prin această prevedere, venim în sprijinul cetățenilor ale căror acte de identitate au expirat și care au nevoie de noi documente pentru a lucra în statul de reședință, dar nu își pot permite nici taxa de 59 de euro, nici drumul până în țară. De asemenea, dacă privim dintr-o perspectivă economică mai largă, cei 59 de euro pe care statul român i-ar plăti pentru cetățeanul care are nevoie de pașaport, s-ar reîntoarce în economia națională când cetățeanul se angajează și trimite bani acasă, fie prin investițiile pe care familia acestuia le face în țară, fie că vorbim de consum de bunuri și servicii făcute de familia sa în țară, consum din care statul încasează TVA” susține și deputatul USR PLUS Iulian Lorincz.