PNRR a fost aprobat în ECOFIN. Cristian Ghinea: „PNRR nu este important doar pentru că ne aduce bani, ci și pentru că vine cu reforme de care statul român are nevoie”

PNRR a fost aprobat în ECOFIN. Cristian Ghinea: „PNRR nu este important doar pentru că ne aduce bani, ci și pentru că vine cu reforme de care statul român are nevoie”

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNNR) a fost aprobat, astăzi, în Consiliul Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), urmând procesul normal de aprobare, după ce a fost validat de Comisia Europeană în 27 septembrie și apreciat cu calificativ maxim.

Cristian Ghinea, vicepreședinte USR și fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că România poate să facă acum prima cerere de plată pentru întreaga cofinanțare.

Mai departe, Parlamentul României are de votat un pachet de legi importante, reprezentând niște jaloane minimale care trebuie îndeplinite.

În acest sens, Cristian Ghinea a făcut apel către partidele parlamentare pentru un pact politic care să permită o dezbatere rapidă în Parlamentul României pentru implementarea PNRR.

„PNRR nu este important doar pentru că ne aduce bani. PNRR este important pentru că vine cu reforme de care statul român are nevoie. Reformele din PNRR sunt puse acolo pentru a rezolva recomandările pe care Comisia Europeană le face în rapoartele de țară de zece ani de zile României. De exemplu, de zece ani de zile Comisia Europeană ne spune că avem o problemă cu sistemul de pensii. În PNRR există mai multe astfel de reforme care ar trebui să facă din statul român un stat mai responsabil. Sunt reforme pe care le putem face, reforme pentru care noi, politicienii, ne putem înțelege între noi, nu reforme la care doar visăm.

Trebuie ca partidele politice să agreeze două lucruri: în primul rând, dacă guvernul sau guvernele care vor fi în funcție nu vor putea să rezolve problema, atunci Parlamentul va legifera în regim de urgență, ceea ce se poate face.

În al doilea rând, hai să discutăm pe substanță, să nu facem din PNRR doar prilej de lupte politice. Apelul meu către partide ar fi: haideți să discutăm din timp aceste reforme”, a declarat Cristian Ghinea.

Totodată, Cristian Ghinea a anunțat crearea unei organizații prin care va monitoriza implementarea PNRR.

„Aștept cât mai mulți oameni să ne scrie pe [email protected]. Acolo primim sugestii și idei”, a precizat Cristian Ghinea.

Miza PNRR și țintele importante pe care trebuie să le atingem, până în 2026:

Apă și canalizare:

– 1.600 km rețele de apă construite – în localități cu peste 2000 locuitori
– 2.500 km rețele de canalizare în localități peste 2.000 de locuitori; 400 de rețele de canalizare în cele cu mai puțin de 2.000 de locuitori
88.400 de gospodării conectate prin programul național „Prima conectare la apă și canalizare”

Păduri:

– Programul Național de împădurire: 56.700 de hectare noi de pădure plantate
3.150.000 de metri pătrați noi suprafețe de păduri urbane create

Deșeuri:

– 13.800 de insule ecologice digitalizate pentru colectarea selectivă a deșeurilor

Transport:

– 429 de kilometri de autostradă nou construiți
– 48% din punctele negre eliminate, acolo unde sunt cele mai multe accidente rutiere
– 2.851 km cale ferată construiți/modernizați, între care: 315 km de cale ferată modernizată și cu sistem inteligent de management al traficului instalat; 110 km de cale ferată electrificată
– 12.7 km de rețea nouă de metrou (București și Cluj): 5,2 km în București și 7,5 km în Cluj

Valul Renovării:

– renovarea energetică moderată/aprofundată a cca 4,3 milioane metri pătrați de blocuri de locuințe (circa 1.000 – 1500 blocuri) și respectiv 2,3 mil. mp de clădiri publice (circa 2.000 de clădiri)

Energie:

– instalarea și conectarea la reţea a cel puţin unei capacităţi suplimentare de 3.000 MW de energie din surse regenerabile (eoliană și solară)
– rețeaua de distribuție a gazelor regenerabile din regiunea Oltenia trebuie să fie finalizată și funcțională și va transporta cel puțin 20% gaz regenerabil atunci când va fi pus în funcțiune complet

Transformare digitală:

– 8,5 milioane cetățeni vor avea cartea de identitate electronică
– Cel puțin 60 de instituții de sănătate publică digitalizate și 200 de facilități de sănătate publică vor beneficia de sisteme IT și infrastructură digitală

Reforma ANAF:

– 60% dintre toate serviciile pentru persoanele juridice plătitoare de taxe disponibile la sfârșitul anului 2024 vor fi accesibile online. În prezent, doar 45% din aceste servicii sunt disponibile online.

– ponderea veniturilor colectate raportat la PIB crește cu cel puțin 2.5 puncte procentuale
– reducerea decalajului TVA cu 5 puncte procentuale în 2026 comparativ cu valoarea din 2019
– 600.000 case marcat conectate la sistemul IT ANAF
– 500.000 de contribuabili înrolați suplimentar în SPV

Reforma pensiilor:

– intrarea în vigoare a legislației necesare pentru a asigura sustenabilitatea pilonului II de pensii
– reforma legislației pentru pensii pentru a face sustenabilă și mai echitabilă; reforma pensiilor speciale

Mediul de afaceri și cercetare:

– 5.400 de contracte de finanțare prin Schema de minimis pentru digitalizarea IMM-urilor
– 280 de contracte de finanțare prin Schema de minimis pentru ajutarea firmelor din România în procesul de listare la bursa

Fondul local:

– 4.142 locuințe pentru tineri din comunități/grupuri vulnerabile
– 1.104 locuințe pentru specialiști în sănătate și educație

– vor fi achiziționate și recepționate până în Trim. II, 2026, – 1135 vehicule noi nepoluante cu zero emisii gaze de eșapament (200 buc. – autobuze electrice/hidrogen 12-18m, 515 buc. – autobuze electrice/hidrogen 10m, 50 buc. – tramvaie, 50 buc. -– troleibuze cu baterii 12-18m, 320 buc – microbuze electrice/hidrogen)

– 13.200 puncte de încărcare funcționale, pentru vehicule electrice. În total, în 2026, vor fi 20.000 la nivel național

Turism:

– 12 rute (trasee) culturale dezvoltate și marcate
– finanțarea, pentru prima oară în România, de muzee și memoriale ale opresiunii: Muzeul Holocaustului și muzee ale opresiunii comuniste.
– 3.000 de km de trasee velo naționale
– 40 de IMM-uri active în domeniul producției și distribuției de filme finanțate pentru a dezvolta conținut digital

Sănătate:

– 200 de centre comunitare construite sau renovate, care au dotări noi și personal.
– 3.000 de cabinete ale medicilor de familie sau asociații de cabinete echipate sau renovate, acordând prioritate cabinetelor situate în regiuni și zone mai puțin dezvoltate.
– 300 de comunități slab deservite, inclusiv comunitatea romă, vor avea acces la asistență medicală comunitară
– 25 de unități de terapie intensivă pentru nou-născuti echipate, inclusiv cu ambulanțe pentru nou-născuți (pentru centrele regionale)
– 25 de unități sanitare publice/spitale publice care beneficiază de infrastructură nouă
– 30 de facilități nou construite/renovate și dotate care furnizează asistență medicală ambulatorie

Social:

– rețea de centre de zi: 150 de servicii comunitare pentru copiii în situații de risc: (menținerea a 4.500 de copii în familie)
– 150 de servicii comunitare pentru persoanele cu dizabilități (1.600 de persoane cu dizabilități, pe an)

Introducerea Venitului Minim de Incluziune:

– adoptarea modificărilor legislative necesare; Beneficiarii direcți vor fi cel puțin 30% din actualii beneficiari de Venit minim garantat (VMG) și Alocație pentru susținerea familiei (ASF). 56.700 –beneficiari eligibili ai Venitului Minim de Incluziune, în plus față de beneficiarii eligibili actuali de venit minim garantat / alocatie de sustinere a familiei.
– Tichete de muncă: Cel puțin 30 000 beneficiari (care vor angaja lucrători casnici) prin intermediul tichetelor de muncă; Cel puțin 60 000 de lucrători casnici/prestatori care vor presta servicii prin intermediul tichetelor de muncă.
– 50 de servicii comunitare modernizate pentru persoane cu dizabilități.
– 55 de noi servicii comunitare pentru persoanele cu dizabilități.

Reforma administrației:

– un sistem de recrutare-pilot pe modelul EPSO european pentru administrația centrală, în 2022, urmat de replicarea la nivel național pe baza lecțiilor învățate, începând cu 2023
– un sistem nou multi-anual de planificare pentru nevoile de recrutare din sectorul public
– introducerea unui sistem de recrutare nou pentru înalții funcționari publici care interzice politizarea funcțiilor

Educație:

– 110 de creșe înființate și operaționalizate și 412 servicii complementare (în localitățile izolate, dezavantajate)
– 2.500 de școli incluse în programul de abandon vor fi complet digitalizate prin achiziționarea echipamentului necesar (tablete, imprimante, routere). Creșterea cu cel puțin 60% a numărului de studenți înscriși in ruta completa de invatamant dual
– cel puțin 5.200 de școli dotate cu resurse tehnologice noi pentru laboratoarele IT
– cel puțin 3.600 de școli dotate cu infrastructură și echipamente tehnologice noi
– 3 consorții școlare rurale create pentru a consolida mediul educațional rural

Cristian Ghinea a finalizat, în timpul mandatului în fruntea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Planul Național de Redresare și Reziliență, cel mai mare program de dezvoltare de care a beneficiat România în ultimii 30 de ani.