USR cere urgentarea dezbaterii în Camera Deputaților a legii privind certificatul verde

USR cere urgentarea dezbaterii în Camera Deputaților a legii privind certificatul verde

În contextul numărului zilnic de decese provocate zilnic de COVID-19 în România, grupul USR solicită dezbaterea și adoptarea în procedură de urgență a propunerii legislative privind certificatul verde, o cerere în acest sens fiind adresată Biroului Permanent al Camerei Deputaților, sub semnătura liderului de grup, Ionuț Moșteanu. USR lansează, totodată, un apel către celelalte partide parlamentare de a susține adoptarea proiectului privind certificatul verde, considerând că este o măsură de preferat carantinei naționale avansate de PSD.

Întrucât situația pandemică se menține la cote mai mult decât îngrijorătoare, este necesară adoptarea imediată a tuturor măsurilor de natură să ducă la rezolvarea acesteia. Este necesară adoptarea în procedură de urgență a propunerii legislative care introduce certificatul verde. Am văzut astăzi, cu mare stupoare, că PSD și domnul Rafila sunt la fel de consecvenți cum a fost și domnul Cîțu în privința măsurilor care putea proteja viața românilor. Alaltăieri, PSD refuza certificatul verde, astăzi, tot PSD spune că trebuie carantină națională”, declară liderul grupului USR din Camera Deputaților, Ionuț Moșteanu.

Propunerea legislativă privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private a fost respinsă de Senat, în ședința de miercuri, prin neîntrunirea numărului minim de voturi necesar pentru adoptarea unei legi organice.

Toți senatorii USR prezenți au votat în favoarea propunerii, considerând că introducerea folosirii certificatului verde se numără printre măsurile de combatere a pandemiei care și-au dovedit eficacitatea în numeroase alte țări europene, printre care Italia, Spania, Portugalia și Danemarca.

Măsurile de combatere a pandemiei nu îngrădesc libertățile cetățeanului responsabil, din contră. Ele conferă cetățeanului responsabil posibilitatea de a munci în condiții de siguranță medicală, asigurând totodată funcționarea relativ normală a activităților economice și a sistemului de sănătate publică.

Aproape 50.000 de români au căzut victimă acestei epidemii. Dacă vrem să revenim cât mai rapid la normalitate, nu o putem face ignorând realitatea și prefăcându-ne că virusul nu există.