Soluții la criza încălzirii: Lucian Viziteu, primarul USR din Bacău, modernizează centrala termică a orașului

Soluții la criza încălzirii: Lucian Viziteu, primarul USR din Bacău, modernizează centrala termică a orașului

Primarii USR găsesc soluții locale la criza încălzirii, produsă de marile creșteri de prețuri la gaze, contribuind astfel la asigurarea furnizării optime a căldurii și apei calde către locuitori.

La Bacău, oraș administrat de primarul USR Lucian Viziteu, a fost achiziționată recent o turbină de gaz nouă pentru Thermoenergy, compania locală de termoficare. Vechea turbină fusese oprită în aprilie 2020, din cauza unor defecțiuni apărute pe fondul epuizării duratei sale de funcționare.

Noua turbină este produsă de Solar Turbines în San Diego, California, USA, fiind cea mai modernă tehnologie existentă în acest moment. Achiziționarea a costat 16.5 milioane de lei, de la bugetul de stat fiind plătite 15 milioane de lei, iar diferența fiind acoperită din bugetul local. Amortizarea investiției se va face însă rapid, în aproximativ o lună și jumătate, deoarece noua turbină produce și curent electric, în valoare de aproximativ 500 de mii de lei pe zi.

„În condițiile actualelor creșteri de prețuri la gaze, această investiție este exact ce avem nevoie pentru a produce căldură și apă caldă în cel mai eficient mod posibil. În acest moment, centrala noastră este printre cele mai moderne și eficiente din România, având capacitatea de a produce energie electrică în tandem cu energia termică. Asta e condiția esențială a rentabilizării unui sistem de încălzire centralizată, care, vrem, nu vrem, este soluția viitorului apropiat pentru utilizarea masivă și rapidă a energiei verzi”, a afirmat Lucian Viziteu, primarul USR al Bacăului.

Datorită acestei investiții, 15.000 de apartamente și peste 100 de instituții publice vor beneficia de furnizarea de apă caldă, căldură și curent electric în parametri optimi.