Primarii USR lansează programe de bugetare participativă prin care cetățenii pot decide ce proiecte vor fi implementate

Primarii USR au lansat programe de bugetare participativă prin care cetățenii localităților pe care le administrează pot decide în mod direct ce proiecte vor fi implementate de primărie.

Primarul USR Dominic Fritz a lansat recent programul „Timișoara decide!”, primul program de bugetare participativă al orașului, născut pentru a răspunde ideilor, soluțiilor și nevoilor timișorenilor. 3 milioane de lei din bugetul local au fost alocați pentru acest proiect, suficienți pentru a finanța în jur de 10 proiecte propuse de cetățeni. Întregul proces se va derula pe o platformă online, creată și gândită cu ajutorul voluntarilor, urmând a fi organizate ateliere de informare a cetățenilor care doresc să depună proiecte. Corectitudinea desfășurării programului va fi monitorizată de mai mulți reprezentanți ai societății civile.

Allen Coliban, primarul Brașovului, a reluat la începutul lunii noiembrie programul de bugetare participativă, pentru a pune la dispoziția cetățenilor o modalitate concretă de implicare în transformarea orașului. 2 milioane de lei au fost alocați de la bugetul local pentru realizarea proiectelor propuse de cetățeni. Brașovenii au trimis 53 de proiecte, care urmează să fie evaluate în luna decembrie și votate între 3 ianuarie și 1 februarie 2022. Proiectele câștigătoare vor fi anunțate în 2 februarie 2022, urmând a fi implementate anul viitor.

La Alba Iulia, primarul USR Gabriel Pleșa a lansat la începutul lunii septembrie o nouă ediție a programului de bugetare participativă. Locuitorii orașului au depus 51 de proiecte, comisia de specialitate a primăriei validând 24 dintre acestea. Propunerile pot fi votate până în 14 decembrie 2021, iar proiectele câștigătoare vor fi anunțate în jurul datei de 15 decembrie, urmând a fi implementate în 2022. Bugetul alocat pentru acest program este de 1 milion de lei, numărul de proiecte finanțate depinzând de fondurile necesare pentru implementare acestora.

La Victoria, în județul Brașov, primarul USR Camelia Bertea a lansat în vara acestui an campania „Tu decizi pentru Victoria!”, primul exercițiu de bugetare participativă realizat în oraș. Votul proiectelor propuse de cetățeni s-a încheiat la sfârșitul lunii septembrie, proiectul câștigător fiind cel al unui ride sharing pentru trotinete electrice. Acesta urmează să fie implementat până la finalul lunii martie a anului viitor și va spori mobilitatea, accesibilitatea și siguranța circulației, prin introducerea unui mijloc de transport simplu de utilizat, economic și care contribuie la protejarea mediului înconjurător.