Mai mulți parlamentari USR susțin recunoașterea oficială a ocupației de Analist Comportamental

Mai mulți parlamentari USR susțin recunoașterea oficială a ocupației de Analist Comportamental

Mai mulți parlamentari USR membri în comisiile de muncă și protecție socială și în comisiile de sănătate au semnat o scrisoare deschisă prin care își exprimă sprijinul față de demersul mai multor ONG-uri de introducere a ocupației de Analist Comportamental în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) care poate să îmbunătățească viața copiilor care suferă de tulburări de spectru autist.

În continuare, textul integral al scrisorii deschise:

Scrisoare de susținere pentru introducerea în COR a profesiei de Analist Comportamental

Noi, semnatarii prezentei scrisori publice, sprijinim demersul inițiat de Institutul ABA România, Autism Voice și Help Autism de introducere a ocupației de Analist Comportamental în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR). Menționăm că în data de 9 noiembrie 2021, acest demers a primit aviz pozitiv de la Ministerul Muncii.

Susținem necesitatea reglementării distincte a acestei  profesii și în România. Profesia este reglementată în SUA, UK  și la nivelul Uniunii Europene. Menționăm, în acest sens, că în iunie 2022 va avea loc cea de-a 10-a conferință a Asociației Europene a Analiștilor Comportamentali, în Tampere, Finlanda, iar la nivel mondial, există Asociaţia Internaţională pentru Analiză Comportamentală Aplicată, fondată în anul 1974.

            Conștienți fiind de numărul mare de copii cu tulburări de spectru autist care au nevoie de servicii de terapie furnizate de către specialiști, 


            având în vedere faptul că terapia ABA, deși relativ recent apărută în România, este recunoscută la nivel internațional și este una dintre puținele metode de intervenție cu rezultate dovedite,


            ținând cont de faptul că intervenția timpurie, specializată, este crucială pentru dezvoltarea ulterioară a acestor copii, 


afirmăm necesitatea unor standarde riguroase de calitate pentru profesioniștii care se ocupă de copiii care suferă de tulburări de spectru autist. 


            Reglementarea profesiei presupune atât cerințe privind studiile, cât și specializarea ulterioară, cu un minim de exigențe absolut necesare pentru obținerea accederii în profesie. Intervenția statului asupra discrepanței enorme între cerere (numărul de copii care necesită terapie) și ofertă trebuie să vină împreună cu garanții pentru copii și pentru dezvoltarea lor ulterioară.

Pe de altă parte, un cadru legal pentru exercitarea profesiei va încuraja pregătirea profesională adecvată pentru specialiștii atât de necesari.

Statul român este astăzi incapabil să ofere ajutor susținut tuturor acestor copii, astfel că măsura reglementării profesiei de analist comportamental este mai mult decât necesară. Extras din Memoriul primit de USR din partea Asociației Help Autism și FEDRA:

În România există peste 4000 de profesionişti în analiză comportamentală aplicată, dintre care aproximativ 200 au urmat cursuri de specializare în cadrul unei universităţi internaţionale, cursuri aprobate de ABAI – Association for Behavior Analysis International, 40 fiind acreditaţi de BACB (Behavior Analyst Certification Board), cu titlurile BCBA şi BCaBA. În jur de 2000 au terminat cursuri de formare continuă în analiza comportamentală aplicată acreditate de Colegiul Psihologilor din România; tot atâţia sunt absolvenţi de studii superioare (în proporţie foarte mare absolvenţi de psihologie, psihiopedagogie specială, asistenţă socială, sociologie, medicină, dar şi din alte domenii) care au absolvit cursuri de introducere în analiză comportamentală aplicată, cu durata de 40-60 ore susţinute de analişti comportamentali acreditaţi ca BCBA, BCaBA.

Singura soluţie pentru eliminarea “terapiilor fantomă”, a tehnicilor şi metodelor neconforme, dar şi a creşterii numărului de profesionişti este reglementarea legală a ocupaţiilor specifice analizei comportamentale, standardizarea activităților și intervențiilor de abilitare/reabilitare şi monitorizarea acestora.

Noi, parlamentarii USR din comisiile pentru muncă și protecție socială și sănătate din Parlamentul României susținem, așadar, demersul inițiat de Institutul ABA România, Autism Voice și Help Autism de introducere a ocupației de Analist Comportamental în COR, pentru că acești copii care suferă de tulburări de spectru autist au nevoie de ajutor susținut, furnizat de profesioniști pe care statul îi recunoaște ca atare, furnizori care astăzi există și își desfășoară activitatea în mod nereglementat. 

Semnatari:

Ștefan PĂLĂRIE           Senator USR, Comisia pentru muncă, familie și protecție socială

Irineu DARĂU Senator USR, Comisia pentru muncă, familie și protecție socială

Cosmin POTERAȘ        Senator USR, Comisia pentru muncă, familie și protecție socială

Cristian VIAȘU             Senator USR, Comisia pentru muncă, familie și protecție socială

Claudiu MUREȘAN      Senator USR, Comisia pentru sănătate

Dan IVAN                    Senator USR, Comisia pentru cercetarea abuzurilor

Oana ȚOIU                              Deputat USR, Comisia pentru muncă și protecție socială

Cristina RIZEA              Deputat USR, Comisia pentru muncă și protecție socială

Monica BERESCU                    Deputat USR, Comisia pentru muncă și protecție socială

Cristian SEIDLER                      Deputat USR, Comisia pentru muncă și protecție socială

Diana STOICA              Deputat USR, Comisia pentru sănătate și familie

Adrian WIENER                       Deputat USR, Comisia pentru sănătate și familie

Emanuel UNGUREANU           Deputat USR, Comisia pentru sănătate și familie