Stop bătăii de joc la care sunt supuși românii care se întorc în țară! Proiect USR pentru anularea amenzilor PLF

Stop bătăii de joc la care sunt supuși românii care se întorc în țară! Proiect USR pentru anularea amenzilor PLF

Tot mai mulți români care s-au întors în țară în ultima perioadă reclamă faptul că au fost amendați de autoritățile statului deși au completat formularul digital pentru intrarea în România, așa-numitul PLF. La săptămâni de la trecerea graniței, aceștia s-au trezit că declarația lor nu mai apare în baza de date oficială și că trebuie să meargă în instanță pentru a dovedi că au avut formularul completat, ceea ce înseamnă, evident, timp, bani și nervi consumați pentru că statul român nu a fost capabil să organizeze un sistem eficient. Cum nu a fost în stare nici să-i informeze, din timp, pe zecile de mii de români întorși în țară de sărbători de noile obligații ce le revin. Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a inițiat, în acest context, alături de deputații USR Silviu Dehelean și Stelian Ion, un proiect de lege de anulare a amenzilor PLF și de returnare a banilor plătiți până acum, simultan cu instituirea obligației pentru autorități de a păstra în baza oficială datele furnizate de românii care intră în țară pentru o perioadă de 6 luni, în loc de doar 15 zile, cât este în prezent.

Demersul nostru va repara o situație absurdă pe care PSD-PNL-UDMR a creat-o și pe care autoritățile se fac că n-o văd și n-o înțeleg. Românii n-au fost informați din timp cu privire la necesitatea completării formularului la intrarea în țară. S-au trezit direct cu amenzile DSP acasă. Mai mult, foarte mulți români au completat formularul PLF și tot degeaba. Autoritățile nu i-au mai găsit în baza de date și tot au primit amenzi. Alți români trec granița zilnic pentru a merge la muncă, prin urmare au primit deja mai multe amenzi de mii de lei. Este absurd. Încă o măgărie aruncată în fața cetățenilor de bună credință din partea unor conducători incompetenți și iresponsabili. Aceștia sunt marii specialiști PSD-PNL-UDMR cu experiență care ne conduc țara”, declară eurodeputatul USR Vlad Gheorghe, inițiator al proiectului de lege.

Vrem să reparăm situația absurdă creată de PSD-PNL-UDMR, una dintre cele mai incompetente guvernări pe care le-a avut România în ultimele decenii. În loc să își protejeze cetățenii, statul român continuă să îi batjocorească neinformându-i la timp de obligațiile pe care le au, inclusiv aceea a completării formularului PLF la intrarea în țară. Este limpede că PSD nu iartă și nu uită. Românii cinstiți care muncesc în afara țării sunt cei mai mari dușmani ai lor. Vă amintiți cu siguranță de performanța artistică a lui Niculae Bădălău, care, fără scrupule și cu cel mai mare dispreț, a jignit peste 5 milioane de români aflați dincolo de granițele României. Prin acest proiect de lege vrem ca autoritățile statului să își recunoască greșeala și să și-o îndrepte față de miile de români amendați abuziv, printre care și sute de bihoreni. Nu putem lăsa lucrurile așa, ar fi fundamental injust”, precizează deputatul USR Silviu Dehelean, co-inițiator al proiectului de lege.

Propunerea legislativă USR anulează amenzile contravenționale stabilite în baza art. 4 alin. (1) din OUG nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România, precum și obligațiile fiscale accesorii acestora, neachitate până la acest moment.

Amenzile care au fost deja achitate, parțial sau integral, vor fi restituite persoanelor sancționate.

Totodată, proiectul stabilește că datele cu caracter personal completate de românii care intră în țară vor fi stocate timp de 6 luni de la momentul completării formularului, față de cele 15 zile prevăzute acum în OUG 129/2021.

Ordonanța prin care a fost stabilită obligativitatea completării formularului digital a fost adoptată de Guvernul Ciucă pe data de 15 decembrie, iar avalanșa de amenzi a început zece zile mai târziu, timp insuficient pentru ca toți românii aflați peste granițe și care au vrut să se întoarcă în țară de sărbători să se poată informa corect și complet cu privire la noile îndatoriri pe care le au.

Potrivit datelor existente până acum, peste 50.000 de români au fost amendați de autorități, deși, în multe cazuri, nici nu au fost întrebați la graniță de PLF. Alții, care au completat formularul, au fost sancționați la săptămâni bune de la trecerea graniței pe motiv că documentul nu este găsit în baza de date (fiind șters la expirarea termenului de 15 zile prevăzut în OUG). Sunt și cazuri de persoane, după cum recunoșteau directorii direcțiilor de sănătate publică din județele de graniță, care au primit mai multe amenzi de câte 3.000 de lei (cuantumul maxim prevăzut de OUG) după ce au trecut frontiera mai multe zile la rând pentru a merge la lucru.

USR face un apel către parlamentarii PSD, PNL și UDMR să nu mai ignore problema românilor sancționați pe nedrept de statul român și să voteze rapid proiectul USR.