Claudiu Năsui: Cheltuielile cu pensiile speciale, mai mari cu 73% față de anul 2016

Claudiu Năsui: Cheltuielile cu pensiile speciale, mai mari cu 73% față de anul 2016

Deputatul USR Claudiu Năsui arată cum au crescut cheltuielile cu pensiile speciale cu 73% în ultimii șase ani. În 2021 față de 2020, ele au crescut cu 8%, deși au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor.

Au ieșit cifrele despre pensiile speciale pe 2021. În ultimii 6 ani, pensiile speciale au crescut cu 73%. În 2021, au crescut cu încă 8% față de 2020. Pentru români «nu sunt bani», dar pentru speciali se găsesc mereu bani. Pentru unele categorii de speciali cheltuielile s-au dublat, ba chiar s-au triplat, comparativ cu anii trecuți”, declară deputatul USR Claudiu Năsui.

Cele mai mari creșteri ale cheltuielilor cu pensiile speciale se regăsesc în dreptul angajaților la Parlament (206,25%), magistraților (186,86%), Poliției și Jandarmeriei (107,02%).

În 2021, pensiile speciale i-au costat pe români 10,937 miliarde de lei.

În prezent, beneficiază de pensii speciale polițiștii și jandarmii, militarii, magistrații, angajații SRI, STS, SIE și SPP, piloții și personalul navigant, angajații din Justiție, diplomații, angajații Curții de Conturi și ai Parlamentului.

O singură categorie de speciali a fost eliminată: parlamentarii. Deci, se poate. Pur și simplu, clasa politică alege să nu o facă. Singurul motiv pentru care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor este războiul dus de USR începând cu 2017 (https://cutt.ly/USRDesfiintarePensiiSpeciale). Foștii parlamentari se judecă la această oră în sute de procese cu statul român, cerându-și privilegiile înapoi. Nu suportă să trăiască cu aceleași pensii și aceleași reguli ca oricare alt român. Pierd pe linie, pentru că pare că instanțele mențin decizia tăierii. Ce fac restul pensiilor speciale? Cresc în continuare bine mersi. Deși, înainte de alegeri, PSD și PNL clamau că vor elimina pensiile speciale de urgență, acum încep să le găsească justificări. Ba că «nu sunt speciale», ba că sunt «justificate», ba că unii «au nevoie» de ele (!). Să înțeleagă toată lumea: pensiile speciale pot fi eliminate chiar de mâine. Însă, ei promit că o vor face altcândva, în viitor. După următoarele alegeri, probabil, să mintă iar lumea că vor să le taie. În realitate, sistemul pensiilor speciale e creația PSD-PNL și nu au nici cea mai mică intenție să-l elimine. Dimpotrivă, tot ei susțin noi pensii speciale pentru primari și viceprimari”, mai arată deputatul USR.

Claudiu Năsui reamintește că românii plătesc printre cele mai mari impozite din toată Europa.

Statul ține românii în sărăcie. El ia jumătate din salariu de la milioane de români ca să plătească aceste pensii speciale de zeci de mii de lei pe lună. România are cea mai ridicată taxare a muncii pe salariile mici din UE. De facto, statul român gonește românii în țările unde taxarea muncii nu e atât de sufocantă. Iar pe românii care au rămas în țară îi ține în sărăcie. România e pe locul 1 în fiecare an la sărăcia în muncă în întreaga Uniune Europeană. Am fi putut scădea treptat povara fiscală pentru români și să scoatem milioane dintre ei din sărăcie”, declară Claudiu Năsui.

Singura soluție pentru scoaterea românilor din sărăcie o reprezintă reducerea impozitării muncii, prin aplicarea „Zero taxe pe salariul minim”. Fie și treptat, până ajungem să nu mai avem nicio taxă pe echivalentul salariului minim.

An de an, PSD și PNL au spus că nu se poate, pentru că «nu sunt bani». De fapt, bani sunt. Dar sunt pentru a plăti miliarde în pensii speciale și pentru sinecurile la stat, care cresc an de an. Când mai auziți politicienii zicând că nu sunt bani pentru a ne scădea taxele și a ne lua mai puțin din muncă, uitați-vă cât din buzunarele lor și ale clientelei de partid sunt umplute din banii noștri. După ce achită polițele clientelei politice, sinecurile și mafia de partid, nu mai sunt bani să mai lase și românilor care îi muncesc. Acolo, într-adevăr, nu mai ajung banii”, concluzionează Claudiu Năsui.