Deputații USR susțin cu fermitate că orice formă de agresiune trebuie sancționată dur, mai ales când se întâmplă în Parlament, forul suprem de dezbatere al României, dar nu pot fi de acord ca, sub acest pretext, să se limiteze transparența și să se blocheze dreptul românilor de a ști ce decizii iau cei pe care ei i-au votat. De aceea, deputații USR vor sesiza Curtea Constituțională cu privire la hotărârea adoptată astăzi de plenul Camerei Deputaților.
„Problema este că s-a folosit din nou un pretext, cel al violenței domnului Simion și a celor de la acest partid extremist și pro-rus, AUR, pentru a încerca blocarea transparenței. Vă aduc aminte că, în forma inițială propusă de PSD, PNL și UDMR, se propunea blocarea accesului presei la dezbaterile din comisii. Prin amendamentele depuse și susținute de colegii din Comisia de Regulament am reușit eliminarea acestui lucru deosebit de abuziv, dar rămân în continuare multe reglementări care limitează transparența. USR nu este de acord cu acest lucru. Violența trebuie sancționată dur, fără niciun fel de toleranță, dar suntem ferm susținători ai transparenței, ai necesității ca românii să vadă ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD-PNL-UDMR nu pot bloca acest drept. Vă aduc aminte că până în 2016, când USR a intrat în Parlament, românii nu știau ce se întâmplă în Parlament. De abia după aceea, prin transmisiile noastre de la dezbateri – vă aduceți aminte ce făceau Florin Iordache, Liviu Dragnea – viața parlamentară a devenit vizibilă pentru cetățeni. Acum, PSD, PNL și UDMR vor întoarcerea la perioada de dinainte de 2016, când Parlamentul era un fel de clopot, nimeni nu știa nimic, iar abuzurile se petreceau sub umbrela majorității”, declară Dan Barna, vicepreședinte al USR și al Camerei Deputaților.
În ciuda timpului foarte scurt pe care majoritatea PSD-PNL-UDMR l-a alocat dezbaterilor asupra modificărilor la Regulamentul Camerei Deputaților, deputații USR au depus mai mult amendamente și au susținut că trebuie sancționată violența, sub orice formă s-ar petrece ea, dar că nu trebuie folosit pretextul oferit de un partid extremist pentru a limita transparența dezbaterilor în Parlament.
Unele amendamente formulate de USR au fost acceptate. Altele – precum cele prin care am cerut eliminarea prevederilor abuzive prin care, pentru acțiunea unui deputat, să fie sancționat întreg grupul parlamentar, inclusiv cu reducerea la jumătate a timpului alocat la moțiuni – au fost respinse.
Din aceste considerente, deputații USR au votat împotriva setului de modificări impuse de PSD, PNL și UDMR la Regulamentul Camerei Deputaților și vor sesiza Curtea Constituțională.
USR va invoca în sesizarea sa cenzura pe care majoritatea PSD-PNL-UDMR vrea să o instaureze în Parlament, îngrădirea libertății de exprimare și a exercitării mandatului parlamentarilor.
Mai multe detalii despre amendamentele propuse de USR și argumentele invocate, în raportul supus votului plenului.