Desființarea SIIJ. Coaliția PSD-PNL-UDMR vrea întoarcerea Justiției în epoca Năstase-Stănoiu

Desființarea SIIJ. Coaliția PSD-PNL-UDMR vrea întoarcerea Justiției în epoca Năstase-Stănoiu

În prima zi de dezbateri pe proiectul Guvernului privind așa-zisa desființare a Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, coaliția PSD-PNL-UDMR a respins propunerea USR ca discuțiile și votul în Parlament să fie amânate până când se pronunță asupra proiectului Comisia de la Veneția. De asemenea, au fost respinse, ca principiu, argumentele USR pentru o desființare reală a SIIJ și pentru refacerea competenței DNA.

Să se revizuiască primesc, dar să nu se schimbe mai nimic. În acest context caragialesc se desfășoară dezbaterile pe proiectul actualului Guvern de desființare a SIIJ. În practică, pe formula dorită de PSD-PNL-UDMR, desființarea SIIJ va fi urmată de apariția unor SIIJ-uri mai mici, structuri atomizate la nivel național. Deci, înlocuim o problemă cu altă problemă. Nu se va schimba nimic în mod substanțial, domnul ministru Predoiu și-a asumat bifarea desființării SIIJ, în timp ce noi, în perioada în care USR a fost la guvernare, ne-am asumat desființarea reală a SIIJ și refacerea competenței DNA, cum era scris și în recomandările MCV și ale Comisiei de la Veneția. Recomandări care sunt acum ignorate cu bună știință, în mod regretabil. Să vorbim deschis: ceea ce se face acum este un vot de blam dat DNA. Pentru că unii din sistem nu vor ca dosarele de corupție ale magistraților să se întoarcă la DNA, ne vom întoarce la lucruri din perioada Adrian Năstase-Rodica Stănoiu. Aceasta este soluția «ingenioasă», «salvatoare» pe care o vede majoritatea”, declară Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.

Ministrul Predoiu ne-a spus că va veni cu un proiect de desființare a SIIJ în concordanță cu toate cerințele europene formulate, în ultimii ani, de Comisia Europeană, Comisia de la Veneția și GRECO. Domnul ministru a ignorat proiectul coordonat de predecesorul său, Stelian Ion, proiect care se afla deja în Parlament, fusese adoptat de Camera Deputaților și putea fi aprobat rapid. Când a fost depus proiectul domnului ministru Predoiu a devenit evident motivul pe care a procedat așa: nu este vorba de o desființare a SIIJ, decât poate în cel mai juridic sens al cuvântului. În fapt, ce se va întâmpla este o reorganizare într-o formă consolidată a SIIJ, cu mai mulți procurori, mai mult control la numirea și revocarea lor, mai mare acoperire teritorială și mai mulți bani. Membrii CSM vor deveni singurii cetățeni români care au privilegiul bizar de a-și alege procurorii care să-i poată cerceta penal. Această așa-zisă desființare a SIIJ nu va păcăli pe nimeni din comunitatea internațională. Câtă vreme actuala putere va continua să mimeze reforma justiției, România va rămâne sub MCV și în afara Spațiului Schengen”, declară deputatul USR Mihai Badea.

În ședința de astăzi a Comisiei juridice din Camera Deputaților, majoritatea PSD-PNL-UDMR a respins, de principiu, argumentele USR potrivit cărora este nevoie de o desființare reală a SIIJ și de o refacere a competenței DNA în ceea ce privește dosarele magistraților, pentru a nu fi încălcat flagrant principiul egalității în fața legii.

Aceeași majoritate a respins propunerea USR de amânare a dezbaterilor și a votului pe proiectul Guvernului până când se pronunță Comisia de la Veneția. Comisia de la Veneția a fost sesizată, la solicitarea USR, pentru a emite un punct de vedere cu privire la independența magistraților din România, ca urmare a excluderii din magistratură a judecătorului Cristi Dănileț și a publicării noului proiect de desființare a SIIJ, iar o opinie a Comisiei de la Veneția este așteptată în cursul lunii martie.

Ca urmare a respingerii propunerii USR de amânare a dezbaterilor, ședința Comisiei juridice va continua vineri dimineața cu discutarea amendamentelor depuse, iar apoi va fi dat și votul în comisie, pentru ca săptămâna viitoare proiectul să ajungă în plenul Camerei Deputaților.

USR va continua să susțină – în comisii și în plen – amendamentele prin care DNA și parchetele specializate să-și recapete competența de a ancheta eventuale cazuri de corupție în rândul magistraților.

USR va utiliza toate căile de dialog – intern și cu partenerii europeni – pentru a ne asigura că avem o legislație în România corectă pentru cetățeni și pentru a nu creea percepția că magistrații sunt mai presus de lege.