PSD, PNL și UDMR dau o nouă lovitură luptei anticorupție. SIIJ nu se desființează, DNA pierde din atribuții

PSD, PNL și UDMR dau o nouă lovitură luptei anticorupție. SIIJ nu se desființează, DNA pierde din atribuții

Prin votul dat astăzi în Comisia juridică a Camerei Deputaților, coaliția PSD-PNL-UDMR dă o nouă și gravă lovitură luptei împotriva corupției. Secția Specială pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție nu se desființează cu adevărat, ci se reorganizează și capătă mai multe puteri, în timp ce DNA își pierde o parte importantă din atribuții, iar judecătorii Curții Constituționale primesc o nouă superimunitate, pe lângă cea acordată în 2018 de PSD și aliații săi de atunci.

Astăzi, s-a dat o nouă lovitură luptei împotriva corupției, s-a dat un aviz favorabil în Comisia juridică pe proiectul de așa-zisă desființare a SIIJ. În realitatea, SIIJ se desființează doar formal, atribuțiile ei vor fi preluate de mai mulți procurori. Mecanismul gândit de PSD-PNL-UDMR preia toate defecțiunile, toate elementele nocive din trecut. DNA i se dă o gravă lovitură, preluându-i-se o parte importantă a competenței. DNA nu va mai putea ancheta pentru fapte de corupție procurori și judecători, iar astăzi i-au adăugat și pe judecătorii Curții Constituționale și pe magistrații asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională. În timp ce ceilalți cetățeni ai României pot fi anchetați de DNA, astăzi au format o categorie specială, care se sustrage competenței DNA. Pe lângă știrbirea competenței DNA, avem și problema numirii celor care îi vor ancheta pe magistrați. Ei vor fi numiți nu de Secția de procurori, cum ar fi normal, ci de plenul CSM, unde am văzut, din păcate, că se fac anumite jocuri. Este o mascaradă ce face coaliția PSD-PNL-UDMR, un simulacru la care USR nu poate fi părtașă. Există, din păcate, o parte a magistraturii – covârșitor minoritară, dar foarte influentă – care dorește să scape de DNA și care reușește să-și impună punctul de vedere pentru că este favorabil și policienilor”, declară Stelian Ion, fost ministru al Justiției.

Așa-zisul proiect de lege pentru desființarea SIIJ a trecut astăzi de comisia juridică din Camera Deputaților. Însuși titlul ales de coaliția PNL-PSD-UDMR este însă o manipulare flagrantă, care insultă inteligența românilor. În realitate nu este vorba despre nicio desființare, ci despre o reorganizare într-o formă consolidată și sub o altă denumire. Adică exact ce solicita PSD anul trecut, la dezbaterea adevăratei inițiative de desființare a acestei secții speciale, propusă de ministrul USR al Justiției Stelian Ion. Când le-am arătat că n-a produs decât 5 rechizitorii cu zero condamnări de la înființarea din 2018, au strigat că trebuie s-o facem mai puternică. Exact asta se întâmplă acum, sub privirile mulțumite ale președintelui Klaus Iohannis și ale liderilor PNL. Jana nu moare, Jana se transformă. Ceea ce SIIJ a făcut până în prezent, adică preluarea cu japca de dosare grele de la DNA pentru a fi îngropate definitiv, precum și intimidarea magistraților care mai îndrăznesc să fie intransigenți cu corupții protejați politic, noua structură va putea să facă la pătrat în perioada următoare”, arată deputatul USR Mihai Badea.

Ne-am întors în epoca Dragnea cu Justiția! Judecătorii CCR nu mai pot fi anchetați de DNA, dacă sunt suspectați de fapte de corupție. Acest nouă formă de imunitate pentru judecătorii CCR a fost introdusă astăzi în legea Predoiu de reînființare a SIIJ de către majoritatea PSD-PNL-UDMR, la propunerea doamnei Steluța Cataniciu. Decizia are mai multe implicații. Pe de o parte, se asimilează corpul judecătorilor CCR cu cel al magistraților. Ceea ce este absurd și neconstituțional, dar nu-mi fac griji că legea ar putea pica la CCR. Judecătorii CCR nu sunt magistrați, ei sunt numiți de politicieni în aceste poziții, mulți dintre ei înșiși fiind politicieni, precum Valer Dorneanu. CCR nu este instanță de judecată, este un organism politico-juridic care are ca atribuție protejarea ordinii constituționale, atribuție politică. Curtea Constituțională devine total o instituție controlabilă politic ca în perioada Iliescu. Pe de altă parte, se știrbesc din nou atribuțiile DNA, așa cum face de fapt întreaga lege Predoiu și se împlinește astfel dorința lui Liviu Dragnea. Practic DNA a devenit o formă fără fond”, precizează și deputatul USR Silviu Dehelean.

Superimunitatea stabilită astăzi de coaliția PSD-PNL-UDMR vine în completarea celei acordate în 2018, când PSD și aliații săi au decis ca judecătorii CCR să nu poată fi reținuți, arestați, percheziționați sau trimiși în judecată decât cu înviințarea a minimum 6 din cei 9 judecători ai plenului CCR.

USR va susține și în plenul Camerei Deputaților amendamentele depuse în sensul unei desființări reale a SIIJ și reiterează solicitarea ca dezbaterile și votul asupra proiectului conceput de ministrul Cătălin Predoiu să fie amânate până când se pronunță și Comisia de la Veneția asupra modificărilor propuse.

În cazul în care coaliția PSD-PNL-UDMR refuză în continuare să aștepte opinia Comisiei de la Veneția, USR va sesiza Comisia de la Veneția și Comisia Europeană cu privire la această lovitură extrem de periculoasă dată luptei anticorupție și democrației.

Chiar dacă bifăm acum un criteriu din rapoartele MCV, respectiv desființarea SIIJ, nu înseamnă că vom putea păcăli partenerii europeni. Comisia Europeană, prin analizele pe care le face, știe că, de fapt, ce se întâmplă cu adoptarea acestui proiect înseamnă reînființarea SIIJ, chiar dacă sub o altă titulatură, și nu vom îndeplini obiectivul nostru ca țară, și anume ridicarea MCV. Pentru cetățeni este important că, în lipsa încetării MCV, nu vom putea adera nici la Spațiul Schengen”, declară și deputatul USR Andrei Lupu.