Victorie de etapă: instanța suspendă exproprierile pentru tunul imobiliar din Mogoșoaia

Victorie de etapă: instanța suspendă exproprierile pentru tunul imobiliar din Mogoșoaia

O primă victorie în justiție împotriva tunului imobiliar operat de primarul abuziv PNL al comunei Mogoșoaia, Paul Precup.

Tribunalul Bucuresti a decis, astăzi, să suspende hotărârile care vizau exproprierile pentru Sectorul Zero din Mogoșoaia, un tun imobiliar de peste 1.200 de hectare, pus la cale de Paul Precup și camarila sa din consiliul local, care ascunde încălcări grave ale legislației.

“Tribunalul București a invalidat hotărârile care erau vizate de Teorema lui Precup și a decis suspendarea hotărârilor de expropriere care au grave probleme de legalitate”, a declarat Alexandru Iacoban, consilier local USR.

Hotărârile de consiliu local, atacate în instanță de mai mulți proprietari de terenuri din Mogoșoaia, sunt: nr. 110/26.11.2021, nr. 115/14.12.2021 și nr. 116/14.12.2021, iar prin acestea urma să fie declanșat procesul de expropriere a proprietarilor care nu cedaseră terenurile primăriei în vederea realizării Sectorului Zero.

Decizia instanței nu este definitivă (detalii despre dosar, aici).

Reamintim că USR a demarat, vineri, campania de strângere de semnături pentru organizarea referendumului de demitere a primarului PNL Paul Precup – https://www.josprecup.ro/, care a ales să pună mai presus de orice interesele sale personale și ale grupului pe care îl reprezintă, în detrimentul interesului cetățenilor.

Referendumul de demitere a devenit absolut necesar din cauza nenumăratelor încălcări grave ale legislației de către primarul Precup pentru realizarea Sectorului Zero:

  • a reinventat matematica, pentru a expropria terenurile oamenilor la prețuri de nimic. În 19 ianuarie 2022, primarul a modificat în mod abuziv Regulamentul de funcționare al Consiliului Local, în sensul declarării majorității calificate ca fiind de 10 voturi și nu de 11. Modificarea este în contradicție cu Codul administrativ și cu ordinul de ministru care stabilește cum se calculează majoritatea în Consiliul Local (Ordinul nr. 25/14.01.2021 alin. 2, lit. k). Precup avea nevoie de această modificare deoarece, în decembrie, pe baza unor hotărâri luate cu 10 voturi „pentru”, Consiliul Local declanșase procedura exproprierii a peste 300 de hectare de teren, deținute de 276 de proprietari;
  • a rescris din pix o hotărâre de Consiliu Local prin care s-au aprobat indicatorii tehnico-economici ai proiectului Sectorul Zero, iar primarul a fost împuternicit să semneze „contracte de tranzacție” cu proprietarii terenurilor afectați de proiect. Consiliul Local a aprobat o anumită formă a Hotărârii 233, dar pe site a apărut o altă variantă, existând suspiciuni de fals în acte, sesizate de consilierii USR la DNA;
  • a revocat peste noapte o hotărâre de consiliu (HCL 109/2017) care produsese deja efecte, deoarece în baza acesteia primarul a luat un credit de 6 milioane de euro pentru dezvoltarea proiectului Sectorul Zero, fiind făcute de asemenea tranzacții cu terenuri. Conform Legii contenciosului administrativ (Legea nr. 554/2004), revocarea unei hotărâri care a produs efecte este ilegală.

Consilierii USR Mogoșoaia au tras numeroase semnale de alarmă față de acest demers, cu impact major nu doar asupra comunei, ci asupra întregii zone metropolitane și au solicitat, de la bun început, o planificare urbană riguroasă, care să fie realizată cu consultarea corectă a locuitorilor.

S-au lovit nu numai de refuzul primarului Precup și al camarilei sale, ci de presiuni și intimidări fără precedent care au culminat cu agresarea fizică și verbală a Feliciei Ienculescu-Popovici, consilier local USR în Mogoșoaia, de către consilierii locali Valentin Ene (PNL) și Dinu Gheorghe (PMP).

Cu Precup în fruntea primăriei de 17 ani, Mogoșoaia continuă și astăzi să aibă străzi neasfaltate și fără canalizare, mizerie la tot pasul, o grădiniță începută acum 16 ani, un dispensar deplorabil și nici măcar o piață.

Pentru toate acestea, Paul Precup trebuie să plece!