USR s-a mobilizat pentru a ajuta refugiații din Ucraina care fug de război

USR s-a mobilizat pentru a ajuta refugiații din Ucraina care fug de război

USR s-a mobilizat, încă din prima zi a declanșării războiului în Ucraina, alături de voluntari pentru a ajuta refugiații.

Biroul Național al USR a decis, luni, 28 februarie, să trimită un TIR încărcat cu ajutoare, la Cernăuți, în Ucraina. Vicepreședintele USR Dan Barna va însoți acest transport, pentru a se asigura că ajunge la destinație, în Ucraina.

Membrii USR București au strâns materiale necesare pentru cazare – kit-uri pentru refugiați (154 de saci de dormit, 201 izopren, 220 de pături, 216 perne, 141 de saltele) și mâncare neperisabilă.

Transportul de astăzi este primul dintr-o serie preconizată pentru următoarea perioadă către zonele de graniță cu Ucraina.

La nivel central, USR ține în permanență legătura cu autoritățile și este în dialog constant pe canale diplomatice cu partenerii noștri din Ucraina și statele partenere pe plan internațional.

Primarii USR s-au organizat din prima zi:

Camelia Bertea, primarul orașului Victoria, a anunțat că primăria pune la dispoziția refugiaților din Ucraina 40 de spații de cazare în internatul Colegiului Tehnic „Dr. Al. Bărbat” Victoria și 30 de spații de cazare în sala de Sport a orașului (lângă Penny).

În plus, luni dimineață, 28 februarie, o echipă coordonată de viceprimarul Cristian Iosipescu și Stoia Adrian a pornit spre granița cu Ucraina, alături de voluntari, pentru a asigura transportul celor care vor dori să fugă din calea războiului în căutarea unui loc sigur.

De asemenea, Camelia Bertea a precizat că Liceul Teoretic Ion Codru Drăgușanu Victoria, în colaborare cu Consiliul Școlar al Elevilor LICD Victoria, deschide, începând de astăzi, un centru de donații pentru refugiații din Ucraina, la sala de sport de lângă Școala Generală.

Detalii, aici.

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a anunțat că la Colegiul Tehnic Feroviar “Mihai I” sunt amenajate peste 100 de paturi pentru refugiați și că primăria poate asigura peste 1.000 astfel de locuri. Hrana urmează să fie asigurată de cantinele din subordinea DGASPC Sectorul 1, iar suportul medical de colegii de la Complexul Multifuncțional Caraiman.

Au fost identificate și alte spații, sunt în curs de amenajare și de dotare, și vor fi deschise în zilele următoare.

De asemenea, Clotilde Armand a anunțat deschiderea, luni dimineață, 28 februarie, în Piața Amzei a unui centru de donații pentru cetățenii și agenții economici din Capitală care vor să-i ajute pe refugiații ucrainieni.

Detalii, aici.

La Bacău, comandamentul Primăriei a asigurat cazarea refugiaților din cele două autocare ajunse în municipiu, duminică seară, potrivit primarului Lucian Stanciu Viziteu:

„Împreună cu echipa Primăriei și cu sprijin voluntar, ne asigurăm că oamenii au tot ceea ce le trebuie în aceste momente foarte dificile” (imagini, aici).

Totodată, primăria strânge alimente neperisabile, lenjerii de pat, pilote, pături, perne, jucării, iar primarul Lucian Viziteu a anunțat că dispune de spații de cazare cu capacitate imediată de extindere și a primit semnale din mediu privat de susținere.

Detalii, aici.

Primarul USR Vasile Cărare din Milișăuți, localitate aflată la doar 40 de km de granița cu Ucraina, s-a mobilizat pentru a putea primi refugiați.

Duminică noapte, 27 februarie, la solicitarea ambasadei Indiei, primarul Vasile Cărare a anunțat că a preluat din vama Siret aproximativ 350 de studenți indieni care așteptau în ninsoare un mijloc de transport care să-i ducă către București și i-a cazat în sala de sport a localității Milișăuți.

De asemenea, primarul a fost în vama Siret, a discutat cu cei doi preoți prezenți acolo pentru a orienta refugiații, informându-i despre disponibilitatea de a ajuta.

Totodată, Vasile Cărare s-a întâlnit cu reprezentanții unui ONG internațional cu o vastă experiență în ceea ce privește ajutorul acordat refugiaților din Siria. Acest ONG și-a oferit ajutorul, putând aduce și opera corturi de 200 de persoane și bucătării mobile ce pot servi 1000 de meniuri zilnic/unitate, etc.

Detalii, aici.

La rândul său, primarul Horia Bugarin, din Dumbrăvița, Timiș, a strâns zeci de cutii cu alimente neperisabile, haine, produse de igienă și pentru nou născuți, pe care să le ofere refugiaților din Ucraina.

Detalii, aici.

Gabriel Pleșa, primarul USR al orașului Alba Iulia, a anunțat că a identificat mai multe locații în care poate caza, într-o primă fază, aproximativ 70 de refugiați din Ucraina și poate mări capacitatea de cazare cu încă 100 de locuri, asigurând totodată și hrana și eventual îngrijiri medicale sau socio-medicale pentru aceștia, prin transferarea unei sume din bugetul local dedicat evenimentelor.

Primarul a luat legătura cu Ambasada Ucrainei la București și cu Ambasada României la Kiev, pentru a-și exprima solidaritatea și suportul, și a transmis o scrisoare și către Primăria din Lutsk, oraș din Ucraina înfrățit cu Alba Iulia încă din 2016.

Detalii, aici.

Primarul Ionuț Postolache din Maxineni s-a oferit să primească refugiați: are 5 clădiri care pot fi folosite (4 școli care nu sunt folosite, au încălzire și o clădire centru de zi cu 20 paturi, bucătărie etc.) Din bugetul local poate aloca o sumă de bani, capitolul situații de urgență.

Primarul Allen Coliban din Brașov a găsit două unități de cazare pentru refugiați, cu aproximativ 500 de locuri. Momentan nu există solicitări sau instrucțiuni de la Guvern, dar primăria Brașov este pregătită să ajute.

Detalii, aici

Primarul Dominic Fritz a luat legătura cu mai multe organizații și firme din Timișoara pentru formarea unui comitet de solidaritate cu Ucraina, în special cu Cernăuți, unde trăiește și o comunitate românească. Prin acest comitet va coordona o campanie de strângere de fonduri pentru nevoile orașului înfrățit și orice alte acțiuni locale necesare în urmă războiului rusesc. Organizațiile care vor să se implice în acest grup, pot să îi contacteze pe adresa de e-mail: [email protected]

Detalii, aici.

Primarul Florin Virga a pregătit un centru pentru refugiați în Căminul Cultural din Săbăoani, Neamț, care a găzduit opt persoane duminică seară (imagini, aici):

„Suntem în legătură cu alte primarii din zona graniței ucrainene cât și cu autoritățile centrale, gata să oferim tot sprijinul necesar”.

Detalii, aici.

La sediul USR Botoșani se adună donații din toată țara. Colegii noștri au încărcat deja două mașini utilitare cu donații și le-au trimis la frontiera cu Ucraina. Colectarea continuă la sediul partidului.

La rândul lor, parlamentarii și europarlamentarii USR au avut inițiative proprii:

Grupul Uniți pentru Ucraina, inițiat de europarlamentarul USR Vlad Gheorghe, a reunit peste 170.000 de oameni în doar două zile. Grupul este destinat voluntarilor, donatorilor, tuturor celor care vor să se implice să-i ajutăm pe vecinii noștri din Ucraina afectați de invazia Rusiei (detalii, aici).

Vlad Botoș a fost inițiatorul unei scrisori către Comisia Europeană și Consiliul European, semnată de 50 de colegi europarlamentari, prin care a cerut excluderea Rusiei din sistemul de plăți SWIFT. Astăzi, mai multe bănci rusești sunt excluse din sistem (detalii, aici).

Iulian Bulai a fost la granița cu Ucraina însoțind un convoi umanitar cu autoturisme, care a dus medicamente și alimente dincolo de frontieră (detalii, aici).

Mihai Botez a fost la Vama Albița pentru a discuta cu autoritățile și a pus al dispoziție sediile USR din Bârlad, Vaslui și Huși pentru a strânge donații (detalii, aici).

Costel Vicol a strâns donații pentru refugiați ucraineni pe care le-a dus în vama Isaccea, județul Tulcea. În continuare strânge alimente, pături, obiecte de igienă la birourile parlamentare (detalii, aici).

Andrei Postică a fost la granița Giurgiulești, județul Galați, pentru a vorbi cu oamenii care vin din Ucraina prin Republica Moldova (detalii, aici).

Andrei Lupu a anunțat că, de luni, sediile și cabinetele parlamentare din Prahova sunt transformate în centre de colectare de ajutoare pentru ucrainenii care fug de război (detalii, aici).

Brian Cristian a fost la punctul de trecere a frontierei Solotvyno – Sighetu Marmației, a donat sânge și a promovat strângerea de donații în județul Maramureș (detalii, aici).

Filip Havarneanu a fost la Sculeni, la granița cu Republica Moldova, împreună cu europarlamentarul Vlad Gheorghe, și cu alți doi voluntari, pentru a ajuta cu tot ce este nevoie (detalii, aici).

Europarlamentarii Dacian CioloșRamona StrugariuNicu Ștefănuță și-au pus la dispoziție birourile din țară pentru a strânge donații pentru refugiați.