USR îi solicită președintelui Iohannis să nu promulge legea de desființare a SIIJ

USR îi solicită președintelui Iohannis să nu promulge legea de desființare a SIIJ

USR îi solicită președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea de desființare a SIIJ propusă de Cătălin Predoiu, înainte de emiterea avizului Comisiei de la Veneția, care urmează să fie publicat în 19 martie.

Solicitarea vine în contextul în care CCR a respins sesizarea făcută de USR împotriva proiectului de așa-zisă desființare a SIIJ propus de Cătălin Predoiu, dar astăzi a apărut deja în presă draftul avizului pe care Comisia de la Veneția l-a realizat pe tema proiectului și experții internaționali critică serios noul proiect.

Potrivit documentului, Comisia de la Veneția critică graba cu care Parlamentul a adoptat această lege, fără să aștepte avizul Comisiei, și recomandă Guvernului ca DNA și DIICOT să capete competențe de investigare a infracțiunilor comise de procurori sau judecători. În plus, dacă legea rămâne în actuala formă, Comisia recomandă să existe o procedură de selecție competitivă a procurorilor desemnați să investigheze infracțiunile comise de judecători și procurori, nefiind foarte clar în prezent cum vor fi selectați de către CSM procurorii propuși de Procurorul General.

„Statul de drept va avea mult de suferit dacă, în ciuda avertismentelor transmise de USR și de asociațiile de magistrați, președintele Iohannis va promulga legea înainte de avizul Comisiei de la Veneția. Dacă avizul va fi unul negativ, critic, ministrul Predoiu trebuie să își dea demisia, iar mandatul de ministru al Justiției să fie dat unei persoane care pune preț pe avizele Comisiei de la Veneția și pe recomandările Comisiei Europene din MCV. Nu ne permitem să ducem România înapoi în anii 2000, când cuplul celebru Adrian Năstase-Rodica Stănoiu a creat acea rețea de protecție a oamenilor politici, o rețea de corupție generalizată în care erau implicați și magistrați”, a declarat Stelian Ion, fostul ministru al Justiției.

USR a atacat în urmă cu o săptămână la CCR proiectul care prevede desființarea Secției Speciale de Investigare a Magistraților, atrăgând atenția că propunerea legislativă făcută de ministrul Justiției nu implică desființarea SIIJ, ci o reinventare a acestei instituții. Anterior, USR a sesizat Comisia de la Veneția printr-o solicitare făcută de parlamentarul Iulian Bulai, reprezentantul USR la APCE.