Curtea Constituțională dă dreptate USR: fratele baronului PSD Paul Stănescu nu avea ce căuta în conducerea ANRE

Curtea Constituțională dă dreptate USR: fratele baronului PSD Paul Stănescu nu avea ce căuta în conducerea ANRE

La mai bine de trei luni de la depunerea sesizării de către USR, Curtea Constituțională a dat dreptate USR care a susținut că Alexandru Stănescu, fratele baronului PSD de Olt Paul Stănescu, nu se califica pentru a ocupa funcția de membru în Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.

Astăzi, CCR a făcut dreptate milioanelor de români și a admis sesizarea făcută de USR pentru impostură. Numirile exclusiv pe criterii politice nu au ce să caute în conducerea ANRE.  Este nevoie de oameni competenți în fruntea ANRE care să vină cu propuneri concrete pentru ca românii să aibă acces la energie la prețuri corecte și pentru a încuraja investițiile în sectorul energetic. Vom lupta în continuare pentru ca această funcție să nu cadă în mâna unor personaje controversate care pot face mult rău sectorului energetic românesc”, declară Cristina Prună, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaților.

USR a sesizat Curtea Constituțională pe 15 decembrie 2021, după ce coaliția PSD-PNL-UDMR s-a încăpățânat să numească în Comitetul de reglementare al ANRE pe Alexandru Stănescu, persoană care nu doar că nu îndeplinea condițiile prevăzute de lege, dar nici măcar nu avea vreo legătură cu domeniul energiei, pe care se presupunea că ar trebui să-l supravegheze.

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei prevede la art. 4 alin. (12): „Membrii Comitetului de reglementare trebuie să fie cetățeni români, cu domiciliul stabil în România, cu o bună reputație, cu studii superioare și pregătire profesională în domeniul tehnic, economic sau juridic, având o vechime în muncă de minimum 10 ani, precum și experiență de minimum 5 ani în funcții de conducere în instituții publice centrale ori companii din domeniul energiei electrice, termice și al gazelor naturale”.

Or, după cum a putut vedea orice persoană care a consultat CV-ul fratelui baronului PSD de Olt, acesta nu îndeplinea criteriul experienței de minimum 5 ani, chiar dacă se lua în calcul perioada în care a ocupat funcția de vicepreședinte, respectiv președinte al Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților sau chiar perioada în care a condus un SRL ce se ocupă de cultivarea cerealelor.

Curtea Constituțională a avut nevoie de mai bine de trei luni ca să constate că numirea acestuia s-a făcut cu încălcarea legii. Întâmplător sau nu, cu două săptămâni înainte de ultimul termen anunțat de CCR pentru judecarea sesizării USR, fratele baronului PSD și-a amintit că are niște proiecte care îi solicită „întreaga implicare” și și-a înaintat demisia din conducerea ANRE.

USR își manifestă speranța ca, măcar acum, în ceasul al 12-lea, partidele la putere să accepte un proces transparent de selecție pentru funcția de membru în Comitetul de reglementare al ANRE. Iar dacă coaliția de guvernare insistă să facă numiri pe baza carnetului de partid, măcar să propună un om competent și integru, asupra căruia să nu planeze suspiciuni că ar periclita, așa cum spunea președintele României, „decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale”.

Cu atât mai mult în actualul context, românii au nevoie de profesioniști în funcții cheie, de oameni care să ia decizii spre binele lor, nu de aceleași personaje sinistre care și-au demonstrat incompetența sau rea-voința timp de 30 de ani, sabotând constant economia și securitatea energetică a României.